Hoe maak je de koelkast (grondig) schoon?

  1. Zet de koelkast uit: zo kan het ijs dat zich op de achterwand heeft gevormd alvast smelten.
  2. Haal alle producten uit de koelkast. Als je dan toch bezig bent: check meteen de houdbaarheidsdatum (en gooi weg wat niet meer goed is).
  3. Was de bakjes af en droog ze goed: anders maken de potjes kringen (en is al je poetswerk voor niets geweest).

    Tip: laat de plankjes in de koelkast zitten! Die worden glibberig als je ze eruit haalt en schoonmaakt: je zult ze maar uit je handen laten vallen... Lekker in de koelkast laten en bij de volgende stap schoonmaken.
  4. Maak een sopje van allesreiniger of schoonmaaksoda en warm water. Sop de koelkast een paar keer flink uit en maak 'em extra goed droog. Vergeet niet tussendoor je schoonmaakdoekje uit te spoelen voor een extra schoon resultaat.
  5. Maak ook de afvoer van de koelkast, dat kleine condensbakje achterin waar de condens in wordt opgevangen, schoon: dat gaat heel makkelijk met een wattenstaafje.
  6. En last but not least: de rubbers! Daar gaat altijd veel vuil en viezigheid in zitten. Doe de schoonmaakdoek om een vinger, maak ze grondig schoon en droog na.

Schimmel in de koelkast?

Spot je een flinke schimmelplek? Verwijder die met een intensieve koelkastreiniger. Spray wat op de beschimmelde plek en verwijder de aanslag.

Tip: zet bij gebruik van zo'n heftig schoonmaakmiddel even een raampje open voor wat extra frisse lucht.

Hoe vaak moet je de koelkast schoonmaken?

Regelmatig. Zo voorkom je dat schimmels en bacteriën lekker hun gang kunnen gaan achter gesloten deuren. Of erger: dat de koelkast gaat stinken...

Bonustip: dek je eten altijd af als je het in de koelkast zet. Om 2 redenen:

  1. Eten blijft langer vers.
  2. Etenswaren nemen geen geurtjes van elkaar over.