Wat is een elektrische barbecue?

Zoals de naam al zegt draait deze barbecue op elektriciteit. De barbecue heeft één of meerdere groeispiralen die gelijkmatig verwarmen. In tegenstelling tot een gas- of houtskoolbarbecue wordt het voedsel dus verwarmd door de barbecue zelf en niet door vuur. 

De voor- en nadelen

Het grote voordeel van een elektrische barbecue is dat hij een snelle en gelijkmatige temperatuur afgeeft. Hierdoor wordt het grillen van eten een stuk gemakkelijker. Ook is deze barbecue uitermate geschikt om op een (klein) balkon of zelfs binnen te gebruiken. Het schoonmaken van een elektrische barbecue is veel gemakkelijker dan bij de gas- of houtskoolvariant en daarnaast koelt hij binnen no-time af. Als nadeel wordt bij de elektrische barbecue het stopcontact genoemd: bij een grote tuin moet ook een lange verlengkabel worden aangeschaft. Daarnaast heeft een elektrische barbecue vaak een kleine grill, waardoor de barbecue niet geschikt is voor het gebruik voor grote groepen mensen. 

De smaakkwestie

De hamvraag blijft: is de smaak hetzelfde als bij een houtskool-barbecue? Ja, en nee. Barbecuefanaten zullen stellen dat een elektrische barbecue bij lange na niet in de buurt komt van een houtskoolbarbecue. Geur-wise zal het eten op een elektrische barbecue inderdaad geen 'rooksmaak' meekrijgen. Qua structuur zal het eten, bij een goede barbecue, wel hetzelfde zijn. Mocht de rooksmaak een pré zijn kun je dit toevoegen door gebruik te maken van een smokerbox: dit is een aluminium bak waarin smeulende houtsnippers rook afgeven. Hier heb je wel een barbecue met klep voor nodig. 

Wil je de handigheid van een elektrische barbecue maar wel grillen op vuur? Dan kan een gasbarbecue uitkomst bieden.