Laat ons weten hoe jouw zomerse avond was en deel het op Facebook, Twitter en Instagram onder vermelding van #24foodlovers.

Goed voorbereid koken
De hele tijd in de keuken staan tijdens je etentje kan stressvol of vervelend zijn, daarom is het handig om gerechten te kiezen die je goed kunt voorbereiden (en mee kunt nemen). Er zijn veel maaltijden die geschikt zijn om met veel mensen te eten en die je (voor een groot deel) kunt voorbereiden, zoals pasta’s, risotto’s, curry’s, pizza’s, quiche en paella. Deze gerechten kun je makkelijk in grote porties maken, zonder dat je veel moet rekenen om de juiste verhouding te behouden. Je kunt groente al snijden, vlees, gevogelte of vis al gaar bakken en de quiche, pizza, pasta of rijst al gaar bakken of koken.

Tip: curry’s en paella zijn de dag erna vaak nog lekkerder, omdat de smaken dan helemaal in het gerecht zijn getrokken.

 

Laat iedereen meehelpen
Als initiatiefnemer van een avond vol gezelligheid en eten, hoef je niet alles in je eentje te doen. Vraag de buren om ook iets te maken, een voorgerecht of drankje bijvoorbeeld. Is er genoeg eten en drinken voor een lange avond buiten eten? Ook het versieren en dekken van de tafel is een klusje waarbij iedereen kan helpen.

 

Stijlvol dineren
Een lange, gedekte tafel of juist hoge en lage tafels gevuld met hapjes, drankjes en servetten: welke stijl je ook kiest, denk ook aan de aankleding voor meer sfeer. Versieringen zoals lampionnen, kaarsen, bloemen of andere versieringen staan gezellig op en om de tafel. Zit je in het park of op het strand? Dan kun je voor het picknick-gevoel gaan, waarbij iedereen eerst zijn maaltijd samenstelt en dan een knus plekje opzoekt in het gras. Neem gerust de barbecue mee, want grote stukken vlees (gemarineerd buikspek) of een hele vis (makreel met huisgemaakte sambal) zijn zeer geschikt voor grote gezelschappen. Een grote houten plank en scherp koksmes zijn essentieel, om stijlvol getrancheerde plakken te kunnen serveren. 

Bekijk ook alle BBQ-recepten

Drankjes voor erbij
Bij een zomers diner horen ook vrolijke drankjes. Die kun je makkelijk van tevoren maken en in een afsluitbare kan meenemen. Smoothies, vlierbloesemsiroop, witte sangria… Deze drankjes zijn zoet, fris en verkoelend.

Tip: hol grote stukken fruit (bijvoorbeeld een watermeloen) uit en bevestig een kraantje eraan. Zo maak je zelf een tap van vers fruit.

Koude en warme gerechten op temperatuur houden
Hygiëne is extra belangrijk bij buiten eten. Gerechten staan namelijk regelmatig langer buiten de koelkast en warme gerechten koelen juist snel af. Vooral gerechten waar vlees of vis in zit, moeten met extra zorg behandeld worden. Bewaar ongare vleesproducten altijd in een koelbox of tas met koelelementen en bak of gril ze zo snel mogelijk gaar bij aankomst op je bestemming van je diner. Gerechten waar vlees- of visproducten in verwerkt zitten, kun je het beste ook bewaren in een koelbox, of omwikkeld met aluminiumfolie en koelelementen. Warme gerechten bewaar je goed in een pan afgesloten met deksel, ingepakt in aluminiumfolie en extra verpakt in een theedoek of kleed. Eenmaal op je bestemming, kun je altijd een kookbrander (of de barbecue) gebruiken om je maaltijden warm te houden.

Recepten ter inspiratie:

Maaltijdsalades (met pasta of aardappel)

Wraps & pizza's met groente, vis, vlees en kip

Soepen / fondues

Quiche / hartige taarten

BBQ

Drankjes