De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bietensalade recept

Ben je gek op bietensalade? Dit is hét basisrecept waarmee je alle kanten op kunt. Voor elk seizoen heb je meer dan genoeg opties. Maak dit recept (met geitenkaas) met 24Kitchen-chef Jet.

10 min voorbereidingstijd
Bietensalade recept

Een recept van

Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk

"Als er een bietensalade-recept populair is, dan is het wel bietensalade met geitenkaas. Hoewel je die natuurlijk door verschillende kazen kunt vervangen. Ik vind het ook lekker om het te maken met feta of blauwe kaas. Met dit basisrecept voor bietensalade kun je werkelijk alle kanten op."

Bereidingswijze

Stappenplan

  1. Snijd de gekookte bieten in parten of plakken. Als je de bieten voorgekookt koopt, zorg dan dat je ze even goed afspoelt. 

  2. Meng de gesneden bieten met de balsamicoazijn en een scheut olijfolie in een saladekom en breng op smaak met zout en peper. 

  3. Hak de walnoten grof en meng ze met de bieten in de saladekom.

  4. Voeg de rucola toe. Verkruimel de geitenkaas over de saladekom. Meng de bietensalade met geitenkaas goed door voor je het serveert.

Bietensalade serveren

"Deze bietensalade met geitenkaas serveer ik meestal als bijgerecht. Eigenlijk smaakt-ie het hele jaar lekker bij de gerechten van het seizoen. In de zomer serveer ik de bietensalade als bijgerecht tijdens een barbecue en in de winter schuif je ‘m bijvoorbeeld naast wild of een stoof."

Bietensalade recept

Bietensalade geitenkaas

Bietensalade met geitenkaas is een van de makkelijkste salades om te maken. Het is slechts een kwestie van de juiste verhoudingen van rode bieten, geitenkaas, rucola, een handje walnoten en een scheutje balsamico en olijfolie. Zie deze versie als een basis waar je alle kanten mee op kunt. Door het maken van de verschillende combinaties kun je ‘m makkelijk het hele jaar door eten. 

Eet met het seizoenen mee en laat de combinaties van deze bietensalade afhangen van wat het seizoen te bieden heeft. Zo is deze bietensalade in de zomer weer eens wat anders dan een tomatensalade met mozzarella bij de barbecue. In de winter gaat-ie lekker bij winterse kost als wild en stoof. In de zomer zijn verschillende fruitsoorten makkelijker te verkrijgen (en goedkoper bovendien) en kun je er een zoetje aan toevoegen van vruchten als druiven, aardbeien, peer, perzik of appel. In de winter kun je beter kiezen voor gedroogde vruchten als rozijnen, gedroogde vijgen, dadels voor dat zoetje.

Perfect als bijgerecht dus die bietensalade. Wil je er liever een maaltijdsalade van maken, dan kun je er quinoa bij koken die je laat afkoelen en toevoegt aan de salade om ‘m beter te laten verzadigen. Varieer nog meer met de bietensalade door de geitenkaas eens te verruilen voor andere kaassoorten. Een ander effect krijg je bijvoorbeeld met een bietensalade met feta. Maar ook een blauw kaasje is dikke mik met zoete bieten. 

bietensalade snijden

Zoet & hartig

Zoete bieten met hartige geitenkaas. Zoet en hartig lijkt een combinatie die niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. De combinatie zoet en hartig bestaat eigenlijk al heel lang. Niemand die de boterham met pindakaas en jam niet kent, de krentenbol met kaas of een boterham met kaas en jam. Combinaties die in de kindertijd vaak genoeg de hoofdrol in gesprekken voerden, geliefd door gekkigheid. Maar na de komst van Tony’s met z’n chocolade in oranje wikkel lijkt de zoet en hartig-combinatie door het dak te gaan. Een smaakbom die je ook in deze salade vindt.

Hartige bieten-galettes

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker