Als er een bietensalade-recept populair is, dan is het wel bietensalade met geitenkaas. Hoewel je die natuurlijk door verschillende kazen kunt vervangen. Vervang ‘m door feta voor een bietensalade met feta of door blauwe kaas als je wilt dat er wat meer pit in zit. Met dit basisrecept voor bietensalade kun je werkelijk alle kanten op.

Bietensalade geitenkaas

Bietensalade met geitenkaas is een van de makkelijkste salades om te maken. Het is slechts een kwestie van de juiste verhoudingen van rode bieten, geitenkaas, rucola, een handje walnoten en een scheutje balsamico en olijfolie. Zie deze versie als een basis waar je alle kanten mee op kunt. Door het maken van de verschillende combinaties kun je ‘m makkelijk het hele jaar door eten. 

Eet met het seizoenen mee en laat de combinaties van deze bietensalade afhangen van wat het seizoen te bieden heeft. Zo is deze bietensalade in de zomer weer eens wat anders dan een tomatensalade met mozzarella bij de barbecue. In de winter gaat-ie lekker bij winterse kost als wild en stoof. In de zomer zijn verschillende fruitsoorten makkelijker te verkrijgen (en goedkoper bovendien) en kun je er een zoetje aan toevoegen van vruchten als druiven, aardbeien, peer, perzik of appel. In de winter kun je beter kiezen voor gedroogde vruchten als rozijnen, gedroogde vijgen, dadels voor dat zoetje.

Perfect als bijgerecht dus die bietensalade. Wil je er liever een maaltijdsalade van maken, dan kun je er quinoa bij koken die je laat afkoelen en toevoegt aan de salade om ‘m beter te laten verzadigen. Varieer nog meer met de bietensalade door de geitenkaas eens te verruilen voor andere kaassoorten. Een ander effect krijg je bijvoorbeeld met een bietensalade met feta. Maar ook een blauw kaasje is dikke mik met zoete bieten. 

Zoet & hartig

Zoete bieten met hartige geitenkaas. Zoet en hartig lijkt een combinatie die niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. De combinatie zoet en hartig bestaat eigenlijk al heel lang. Niemand die de boterham met pindakaas en jam niet kent, de krentenbol met kaas of een boterham met kaas en jam. Combinaties die in de kindertijd vaak genoeg de hoofdrol in gesprekken voerden, geliefd door gekkigheid. Maar na de komst van Tony’s met z’n chocolade in oranje wikkel lijkt de zoet en hartig-combinatie door het dak te gaan. Een smaakbom die je ook in deze salade vindt.

Ingredienten

4
Personen

  • 400 g gekookte bieten
  • 4 el aceto balsamico
  • extra vierge olijfolie
  • 50 g walnoten
  • 100 g rucola
  • 200 g verse geitenkaas
  • peper en zout

Bereidingswijze

Totale tijd: 10 minuten

Stap 1:

Snijd de gekookte bieten in parten of plakken. Als je de bieten voorgekookt koopt, zorg dan dat je ze even goed afspoelt. 

Stap 2:

Meng de biet met aceto balsamico en een scheut olijfolie en breng op smaak met zout en peper. 

Stap 3:

Hak de walnoten grof en meng ze met de bieten.

Stap 4:

Verkruimel de geitenkaas over de bietensalade.

Bietensalade serveren

Deze bietensalade met geitenkaas kun je serveren als bijgerecht. Eigenlijk smaakt-ie het hele jaar bij de gerechten van het seizoen. In de zomer kun je ‘m goed serveren als bijgerecht bij een barbecue en in de winter schuif je ‘m bijvoorbeeld naast wild of een stoof. 

Bietensalade variaties

Ben je gek op bietensalade? Probeer dan ook eens de haring bietensalade met zure room, een groen witte potpourri met frisse bietensalade of de wrap met makreel bietensalade en limoenmayonaise.

Geef je waardering

731
Bietensalade