Geroosterde tomaten-paprikasoep

42
Makkelijk

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Auberginekaviaar

Verwarm de oven voor op 200°C. Verpak de aubergine in dubbel aluminiumfolie en pof in 45-55 minuten zacht in de oven. Laat de aubergine tot handwarm afkoelen en halveer over de lengte. Schep met een kleine lepel de zaadlijsten uit de aubergine, dit is de kaviaar. Bewaar de kaviaar apart. Schep de rest van het vruchtvlees uit de schil en hak het grof.

Tomaten-paprikasoep

Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in grove stukken. Snijd de tomaten in parten. Pel en halveer de uien en snijd de uien in halve ringen. Pel en halveer de teentjes knoflook. Leg de paprika, tomaten, ui, knoflook, laurier en tijm in een ovenschaal, bestrooi licht met zeezout en besprenkel met olijfolie. Rooster de groente circa 25-30 minuten in de oven tot ze zacht en licht gekleurd zijn. Haal de tijm en laurier uit de ovenschaal. Doe alles in een blender, voeg de bouillon toe en pureer het fijn.  Schenk de soep door een bolzeef in een pan en laat eventueel nog iets inkoken. Breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen peper.

Geitenkaas-sesam’bonbons’

Rooster de zwarte sesamzaadjes 1-2 minuten in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Verdeel de geitenkaas in vier gelijke stukken en rol ze gelijkmatig rond in de hand (iets kleiner dan een pingpongballetje). Rol ze door de zwarte sesamzaadjes zodat het wit van de geitenkaas niet meer te zien is.

 

’s Avonds afmaken

Aubergine

Snijd de bieslook fijn. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en verwarm hierin de gepofte aubergine. Meng de bieslook erdoor.

Opmaak bord

Schep een lepel gepofte aubergine in het midden van (voorverwarmde) diepe borden. Gebruik hier eventueel een kleine ringvorm voor. Schenk de soep langs de aubergine. Leg de geitenkaas-sesambonbon op de aubergine en leg er de auberginekaviaar op. Druppel een eetlepel olijfolie in de soep.

 

Wijntip: 100% merlot uit Argentinië

Bij de volle smaken van de geroosterde tomaten-paprikasoep wil je een aromatische wijn met een kleine hint van zoet. En dan is er voor deze delicate soep geen betere danspartner dan een verleidelijke Argentijn. Een wijn als prachtig fluweel: gloedvol robijnrood van kleur en met een tedere zachtheid in smaak.

De merlotdruiven van deze wijn groeien onder ideale omstandigheden: een kalkrijke bodem en een klimaat met koele nachten en warme dagen. En dat proef je terug in de perfecte balans van tannines en zuren, gecombineerd met aroma’s van specerijen, groene bladkruiden als dragon, munt en pioenroos. Dit is het schoolvoorbeeld van een perfecte merlot. Het is haast ondenkbaar dat je gasten dit niet lekker zullen vinden.

door Corria Houthuizen

Ingredienten

4
Personen

Tomaten-paprikasoep

  • 2 rode paprika's
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 50 ml olijfolie
  • 200 ml krachtige runder- of groentebouillon
  • 8 pomodoritomaten

Auberginekaviaar

  • 1 kleine stevige aubergine

Geitenkaas-sesam’bonbons’

  • 150 g zachte jonge geitenkaas
  • 6 el zwarte sesamzaadjes
  • 0.5 bosje bieslook
  • 4 el fruitige olijfolie, extra vierge

Extra nodig

  • blender
  • aluminiumfolie
Geef je waardering
42