Couscous salade is een super makkelijk recept wanneer je van te voren al weet dat je een leger aan vrienden op bezoek krijgt. Couscous voor in de salade is namelijk super snel gemaakt en omdat het koud geserveerd wordt is het nog makkelijk voor te bereiden ook. 

Geschiedenis van Couscous

Couscous komt uit Noord-Afrika. Waar precies, daar wordt al jaren over gediscussieerd. Zowel Marokko en Algerije claimt het vaderland van couscous te zijn. Volgens de Marokkanen zouden Algerijnen jaloers zijn op deze Marokkaanse specialiteit. Ook de Tunesiërs claimen de bakermat te zijn van couscous. Toch geeft een historicus aan de Universiteit van Rabat aan dat het gerecht niet als typisch Algerijns of Marokkaans gezien kan worden. Hij zegt dat couscous in alle landen hetzelfde is, afgezien van het vlees, de vis of de groenten die je erbij eet natuurlijk. Couscous is al duizenden jaren oud. Ouiza Gallèze, onderzoekster van het Algerijnse centrum, geeft aan dat het gerecht al die tijd authentiek is gebleven.

Waar couscous ook precies vandaan komt, het is voor Noord-Afrika wat aardappelen voor ons Hollanders betekenen en wat rijst voor Azië is. Het wordt gemaakt van hetzelfde graan als onder andere pasta van gemaakt wordt: durumtarwe. Die tarwe wordt net zo lang gebroken tot je ongeveer 1 m2 millimeter overhoudt.

Het bereiden van een lekkere couscous salade met feta

Van origine ben je behoorlijk wat tijd kwijt om couscous te stoven. Tegenwoordig bestaat couscous uit durum tarwe en water. In de fabriek worden die twee al met elkaar gemengd en wordt het mengsel alvast gestoomd. Je krijgt dan een soort couscous-deeg van aan elkaar geplakte couscousballetjes. Die balletjes wordt uit elkaar gehaald, gedroogd, gekoeld en gezeefd. Hierdoor ontstaat een variariant die je niet eindeloos hoeft te stomen, maar waar je gewoon wat gekookt water overheen kunt gieten en de couscous in rap tempo klaar is. Let wel op, want veel gevallen van couscous die je in de supermarkt vindt, zijn gemaakt van tarwemeel waar de graanvezel uit verwijderd is. Die is minder gezond dan de couscous waar de graanvezel nog in zit, bijvoorbeeld volkoren couscous.

Wie stoeit met het bereiden van couscous kan gewoon de makkelijk te bereiden couscous gebruiken die je in het schap van elke supermarkt vindt. Volg je de gebruiksaanwijzing dan kun je haast niet de mist in gaan.

Ingredienten

4
Personen

Regenboog couscoussalade

  • 150 g tomatencouscous oftewel oranje couscous
  • 0.5 citroen
  • 8 wortels (in verschillende kleuren)
  • 1 grapefruit
  • 10 cherrytomaatjes
  • 1 el olijfolie
  • 4 takjes munt
  • 75 g feta

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Stap 1:

Doe de tomatencouscous en de citroen in een glazen schaal. Giet over de couscous kokend water zodat het ongeveer een vingertop onder het water staat. Dek het geheel af met plasticfolie en zet opzij.

Stap 2:

Maak van de wortels linten. Dit kan je doen met de mandoline, mits je daar geen traumatische ervaringen mee hebt. Ik gebruik de aspergeschiller.

Stap 3:

Schil de grapefruit. Snijd de tomaten en grapefruit in plakken.

Stap 4:

Haal de citroen uit de couscous en knijp het sap erin. Stort de couscous op een grote schaal en sprenkel er lekker olijfolie wat overheen. Breng het ook een beetje op smaak met zout en peper.

Stap 5:

Pluk de blaadjes van de munt.

Couscous salade serveren

Nu is het een kwestie van de groente en fruit door de couscous salade heen te scheppen, de feta eroverheen te brokkelen en te garneren met de munt. 

Couscous salade variaties

Voor de rasechte vleesliefhebber hebben we ook een mixed grill van kip met hummus en parelcouscoussalade. Een perfect samenspel van verschillende eetculturen maak je met het recept voor kofte met couscoussalade en tzatziki.

Geef je waardering

59
Couscous salade