Kooktips

Less is more in de Italiaanse keuken

Als er één uitspraak opgaat voor de Italiaanse keuken, is het less is more wel. Italianen zijn meesters in de kunst van het weglaten en blinken uit in de meest simpele, maar tegelijkertijd smaakvolle gerechten. 
Verschillende keukensBella Italia bestaat uit verschillende regio's met elk hun eigen keuken én gebruiken. Denk maar niet dat ze in Ligurië hetzelfde doen als in Toscane en probeer al helemaal niet Sicilië met het vasteland te vergelijken. 
Een goed voorbeeld is cappuccino. Waar ze op de ene plek zweren bij een verhouding van één deel espresso, één deel melk en één deel schuim, doen ze in een ander gebied een moord voor een cappuccino met één deel espresso en twee delen schuim. En waag het niet om die cappu na het ontbijt nog te bestellen, een grotere zonde bestaat er bijna niet!
Naast koffie is ook het gebruik van knoflook en ui heilig, maar wel in de juiste combinatie. Zo gebruiken ze in sommige delen van de laars altijd of het één of het ander, maar mengen anderen juist beiden met elkaar. 


Less is moreTerug naar de kunst van het weglaten. Zoals je hierboven al kon lezen gebruiken veel Italiaanse mamma's slechts knoflook óf ui, om hun gerechten smaak te geven.
Gebruik bijvoorbeeld nooit een enorme bos basilicum door een tomatensaus, slechts een paar blaadjes. Of laat ravioli slechts een lepeltje salieboter opslurpen, in plaats van te baden in het gouden goed. 
Dit geldt voor zoveel meer, want juist de subtiele smaak van een handjevol ingrediënten wint het van een overdaad aan producten. En vergeet dan niet alleen het beste van het beste in huis te halen, want ook dat is de kracht van de Italiaanse keuken. 

Meer weten over de Italiaanse keuken? Kijk dan elke maandag om 18.15 naar Grenzeloos Koken met Giovanni.