De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

mosterdsoep met spekjes

Zelf een romige mosterdsoep maken? Met het basisrecept van Rudolph serveer je makkelijk en snel een heerlijke pan ouderwetse mosterdsoep met spekjes op tafel. Aan de slag, dus!

30 min (voor)bereidingstijd
mosterdsoep met spekjes

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Zin in oma's mosterdsoep? Met dit luxe mosterdsoep recept met knapperige spekjes schuift de hele familie bij. Aanschuiven!"

Bereidingswijze

Mosterdsoep

  1. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn.

  2. Verhit de boter in een (soep)pan en fruit de ui en knoflook circa 3 minuten.

  3. Schenk het water en de kookroom erbij en voeg het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat even koken.

  4. Verwarm een koekenpan en bak de spekblokjes krokant en gaar in circa 8 minuten.

  5. Halveer de prei in de lengte, was de prei en snijd de prei in dunne ringen. Roer de mosterd en de prei door de soep en kook nog circa 4 minuten op laag vuur mee.

  6. Meng in een kommetje een scheutje water met de maïzena en roer door de soep. Breng de soep op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Hoe maak je mosterdsoep?

Wat is Rudolphs geheim voor extra smaak bij deze mosterdsoep? Ui en knoflook. 'Net als bij veel soepen, moet het ook bij mosterdsoep natuurlijk wat meer zijn dan alleen mosterd met bouillon en misschien een scheutje room.' En daar mag je lekker royaal mee zijn.'

Rudolphs tips en tricks voor de lekkerste mosterdsoep:

  1. Gebruik kookroom: dat is stukken minder vet dan slagroom. 
  2. Houd de spekjes krokant door ze op het laatst - vlak voor het serveren - pas toe te voegen.
  3. Wil je een vegetarische mosterdsoep? Vervang de spekjes voor bijvoorbeeld walnoten.

Goed om te weten: dankzij de mosterd krijg je natuurlijk een lekker pittige mosterdsoep. Bang dat het té pittig wordt? Hoeft niet: door het koken wordt de scherpe mosterd - welke je ook gebruikt, Zaanse mosterd, Zwolse mosterd of grove mosterd zoals in dit recept - altijd iets milder van smaak. 

Welke mosterd gebruik je voor mosterdsoep?

Mosterd varieert van mild tot zeer pittig. Om mosterdsoep te maken kun je alle soorten mosterd gebruiken. Kies jouw favoriet en voeg naar smaak toe.

Wat is lekker bij mosterdsoep?

Om er een volwaardige maaltijd van te maken, kun je de soep aanvullen met een heerlijk frisse ceasersalade met 'nduja-croutons en groene asperges. Wil je de mosterdsoep wat opleuken voor het oog, garneer ‘m dan met deze superleuke crouton-sterren. Eet smakelijk!

Wat is lekker bij mosterdsoep?

Kruidenbrood, roggebrood met kaas, gerookte zalm of verse kruiden: het is allemaal heerlijk om bij of ín je soep te eten.

kruidenbrood

Hoe maak je mosterdsoep dikker?

Dit kan door de soep in te dikken met bloem of maizena. Of het toevoegen van een paar eetlepels aardappel of groentenpuree. 

maizena

Hoe gezond is mosterdsoep?

Mosterdsoep kan gezond zijn, afhankelijk van de ingrediënten die je erin verwerkt. Room en boter maken 'm minder gezond. Meer groenten voegen vitaminen toe.

mosterdsoep met spekjes

Hoe maak je mosterdsoep minder zuur?

Mocht je mosterdsoep te zuur zijn geworden kun je wat room, boter, aardappelpuree of extra bouillon toevoegen toevoegen om de smaak te verzachten.

mosterd

Wil jij je gezin gevarieerd, lekker en gezond te eten geven? Weet jij soms ook niet meer wat je nu weer klaar moet maken voor het avondeten? Wil jij ook binnen een half uurtje een smakelijk gerecht op tafel hebben staan? Houd je niet van dure en ingewikkelde ingrediënten? Of kan je wel wat kooktips gebruiken?

Kijk dan naar De Makkelijke Maaltijd waarin 24Kitchen-chefs Hugo, Miljuschka, Roberta, Danny en Estée je helpen met heerlijke recepten voor de doordeweekse maaltijd. Altijd gezond, snel en lekker! 

Kan je niet wachten tot de volgende uitzending? Doe dan hier meteen inspiratie op voor meer makkelijke recepten

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker