Wil je snel een gezonde mosterdsoep (met spekjes) maken? Dit recept van 24Kitchen's Rudolph is heerlijk makkelijk. En als je de mosterdsoep aanvult met een salade en stokbrood, heb je in mum van tijd een gezonde maaltijd op tafel staan.

Rudolph van Veen

Wat is Rudolphs geheim voor extra smaak bij deze mosterdsoep? Ui en knoflook. 'Net als bij veel soepen, moet het ook bij mosterdsoep natuurlijk wat meer zijn dan alleen mosterd met bouillon en misschien een scheutje room.' En daar mag je lekker royaal mee zijn. Net als met de prei, nog zon smaakmaker.

Uiteraard deelt chef Rudolph nog wat tips:

  • Gebruik kookroom: dat is stukken minder vet dan slagroom. 
  • Houd de spekjes krokant door ze op het laatst - vlak voor het serveren - pas toe te voegen.
  • Wil je een vegetarische mosterdsoep? Vervang de spekjes voor bijvoorbeeld walnoten.

Goed om te weten: dankzij de mosterd krijg je natuurlijk een lekker pittige mosterdsoep. Bang dat het té pittig wordt? Hoeft niet: door het koken wordt de scherpe mosterd - welke je ook gebruikt, Zaanse mosterd, Zwolse mosterd of grove mosterd zoals in dit recept - altijd iets milder van smaak. 

Wat eet je bij de mosterdsoep?

Om er een volwaardige maaltijd van te maken, kun je de soep aanvullen met een heerlijk frisse salade met radijs. 'In radijsjes zit mosterdolie. Ze smaken een beetje mosterd-achtig. Dus ideaal als salade bij de mosterdsoep.'

Hou de salade verder simpel met wat komkommer, sla en een scheutje olijfolie. En serveer vers (stokbrood) bij deze Overijsselse mosterdsoep. Eet smakelijk!

Ingredienten

4
Personen

Mosterdsoep met spekjes

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el boter
  • 800 ml water
  • 200 ml kookroom
  • 1 groentebouillonblokje
  • 250 g spekblokjes
  • 1 prei
  • 3 el grove mosterd
  • 1 el maïzena
  • 1 meergranenstokbrood

Salade

  • 1 kropsla
  • 1 bosje radijs
  • 1 komkommer
  • olijfolie extra vierge

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Mosterdsoep met krokante spekjes

Stap 1:

Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn.

Stap 2:

Verhit de boter in een (soep)pan en fruit de ui en knoflook circa 3 minuten.

Stap 3:

Schenk het water en de kookroom erbij en voeg het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat even koken.

Stap 4:

Verwarm een koekenpan en bak de spekblokjes krokant en gaar in circa 8 minuten.

Stap 5:

Halveer de prei in de lengte, was de prei en snijd de prei in dunne ringen. Roer de mosterd en de prei door de soep en kook nog circa 4 minuten op laag vuur mee.

Stap 6:

Meng in een kommetje een scheutje water met de maïzena en roer door de soep. Breng de soep op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Stap 7:

Snijd het stokbrood in plakken.

Salade

Stap 1:

Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla. Haal de bladeren los.

Stap 2:

Verwijder het groen van de radijsjes en snijd ze in vieren.

Stap 3:

Snijd de komkommer in plakjes.

Stap 4:

Meng in een grote kom de kropsla, radijsjes, komkommer en een scheutje olijfolie extra vierge.

Serveren

Verdeel de soep en de spekblokjes over soepborden. Serveer met het stokbrood en de salade.

Dol op soep? Probeer dan ook eens één van deze klassiekers:

Geef je waardering

1742
mosterdsoep met spekjes