De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

pasta carbonara

Pasta carbonara is een échte klassieker. Bibi deelt het traditionele Italiaanse recept. 

15 min voorbereidingstijd
Pasta Carbonara

Een recept van

Bibi Loomans

Bibi Loomans

"Pasta carbonara is een iconisch Italiaans gerecht. Zelf maken is makkelijker dan je denkt. Volg stap-voor-stap mijn klassieke recept en je slagingskans voor een échte carbonara is 100%."

Bereidingswijze

Pasta Carbonara

  1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

  2. Splits het ei. Snijd de pancetta. Rasp de parmezaan.

  3. Bak de pancetta in circa 6 minuten net aan krokant.

  4. Kluts de eidooier met de eieren. Voeg de geraspte parmezaan toe maar houd wat achter voor de garnering. Meng goed door en breng op smaak met zwarte peper.

  5. Doe de spaghetti rechtstreeks vanuit de pan bij de pancetta. Draai het vuur uit.

  6. Voeg het ei-mengsel toe aan de pan en meng goed door totdat de kaas is gesmolten en je een romige saus hebt.

    Wil je de saus beter laten binden? Voeg dan wat kookvocht van de spaghetti toe.

  7. Serveer de klassieke pasta carbonara met extra geraspte parmezaan. 

Wat is carbonara?

Spaghetti carbonara is een van oorsprong nederig pastagerecht uit Rome, gemaakt van eieren, kaas, (geen room!) en wangspek (guanciale). Dit resulteert in een pasta met romige saus met knapperige stukje spek. 

Bibi Loomans

Waar bestaat pasta carbonara uit?

Pasta carbonara is een simpel gerecht met eigenlijk maar vijf ingrediënten, te beginnen bij pasta. Daarnaast zijn verse eieren, Parmezaanse kaas of Pecorino Romano (kaas), guanciale (wangspek) of pancetta (buikspek) en zwarte peper (véél zwarte peper) de hoofdrolspelers van het gerecht. Niks minder, niks meer.

pasta carbonara

Hoe maak je pasta carbonara romig zonder room?

Door een combinatie van pastawater, eieren, kaas, timing en techniek. Zorg ervoor dat je de ingrediënten op het juiste moment samengevoegd (de pasta en het pastawater moet niet te warm zijn anders krijg je roerei.) en roer de pasta goed door. Zo krijg je die heerlijke romige saus, waar carbonara om bekend staat. 

Pasta Carbonara

Wat is lekker met pasta carbonara?

Stiekem is het soms heel leuk om eigenwijs te zijn en toch te experimenteren met het toevoegen van ingrediënten. Een scheutje wijn, beetje room of wat gezellige groenten kunnen juist ontzettend lekker zijn in dit traditionele gerecht. Maar als je naar de traditionele Italianen moet luisten, mag het dan absoluut géén carbonara meer noemen. 

Miniatuur

Welke spek voor carbonara​?

Voor een authentieke pasta carbonara gebruik je guanciale, wangspek: dit is gedroogd en gepekeld wangspek van het varken. Dit maakt 'm anders dan een pancetta die wordt gemaakt van buikspek en vaak nog wordt gerookt. 

guanciale

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Heeeeerlijk!!!
Anneke Hildering
14-05-2024

Ook lekker