Chili con carne is van origine een stoofpot van vlees (we kennen ‘m vooral met gehakt) en chili. Letterlijk betekent chili con carne dan ook chili met vlees. Naast de basis van chili en vlees worden er vaak ook bonen, tomaten, knoflook en ui doorheen geroerd. Er bestaat ook een vegetarisch recept van chili con carne, die je vast kent als chili sin carne. Letterlijk vertaald betekent dat chili zonder vlees. 

De geschiedenis van chili con carne

De geschiedenis van dit gerecht vind je in Zuid-Amerika, zo rondom Texas en Mexico. Of Texas of Mexico het briljante brein achter het gerecht is, daar is nogal een strijd om. Sommige bronnen beweren zelfs dat chili con carne zo begin 18e eeuw op Spaanse bodem is ontstaan. Naast dit verhaal zijn er nog tal van verhalen rondom de geschiedenis van chili con carne. Wie ‘m precies heeft uitgevonden laat te raden over. Dat het een recept is dat op waarde wordt geschat moge duidelijk zijn.

Rudolph van Veen

Ingredienten

4
Personen

Chili con carne

  • 1 rode ui
  • 1 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 75 g chorizoworst
  • zonnebloemolie
  • 500 g rundergehakt
  • 70 g tomatenpuree
  • 400 g gepelde tomaten in blik
  • 1 bosje koriander
  • 1 limoen
  • 125 ml zure room
  • chilipoeder
  • 400 g kidneybonen
  • 1 Turks brood
  • zout
  • versgemalen peper

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Stap 1

Pel en snipper de ui, pel en hak de knoflook. Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijst en snijd in blokjes. Verwijder het vel van de chorizo en snijd in blokjes.

Stap 2

Verhit olie in een pan. Fruit de ui, knoflook en chorizo. Voeg het gehakt toe en rul dit op hoog vuur. Voeg de tomatenpuree, peper, chilipoeder en rode paprika toe en bak kort mee. Voeg de gepelde tomaten toe. Laat de saus circa 20 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken. Roer af en toe door.

Stap 3

Snijd de koriander fijn. Halveer de limoen, pers uit en meng met de zure room en de helft van de koriander. Breng op smaak met zout, peper en chilipoeder. Spoel de kidneybonen af onder de kraan, laat ze goed uitlekken. Voeg dit toe aan de Chili con carne saus. Warm nog circa 5 minuten mee. Voeg de resterende koriander toe. Breng op smaak met zout, peper en chilipoeder.

Chili con carne Serveren

Chili con carne wordt vaak geserveerd door er een paar tortilla chippies in te prikken. Maar je kunt het ook met serveren Turks brood. Dat doe je zo: schep een lepel zure room op de chili con carne, strooi er koriander overheen en besprenkel het met limoensap. Snijd het Turks brood in stukken en serveer het bij de chili con carne.

Variaties

Net zoals met veel gerechten zijn er ook op chili con carne veel variaties. De lekkerste hebben we geselecteerd en hieronder verzameld:
>> Chili con carne met guacamole en tomatensalsa
>> Simpele chili con carne
>> Chili con carne met drie kleuren paprika
>> Snelle chili & nacho's
>> Linzenchili met guacamole en bruine rijst
>> Mounirs chili sin carne
 

Geef je waardering

4672
Chili con carne Recept