Asperge-seizoen

De lente is het aspergeseizoen bij uitstek, van april tot juni. Dan kun je ze vers bij de boer kopen en kun je je er scheel in eten. Voor die tijd zijn ze ook al wel verkrijgbaar, maar dan wordt de grond kunstmatig verwarmd of groeien ze in plastic tunnels. Hoe verser de asperges hoe beter. Wrijf de witte stengels over elkaar om te checken hoe vers ze zijn. Piepen ze, dan zijn ze vers. Hoe harder ze piepen hoe verser.

Eerst schillen

Leg de asperges eerst minimaal een half uur in koud water. Snijd vervolgens de harde onderkant van de asperges, dit mag gerust 1,5 centimeter zijn. Schil ze van de kop tot teen, van boven naar beneden met een asperge- of dunschiller. Doe het voorzichtig, want de stengels breken snel. Schil ze twee keer zodat je zeker weet dat je genoeg hebt verwijderd. Beter te veel van te weinig.

Asperges koken

Volgens de tips om asperges te koken van het Voedingscentrum kook je ze 8 minuten in een klein laagje water om zoveel mogelijk vitamines en smaak te behouden. Als je een aspergepan hebt, dan kun je ze natuurlijk daarin koken. 

Aspergeboer van Iersel raadt aan om de asperges te koken door er koud water overheen te schenken totdat ze onderstaan, dan voeg je zout toe. Breng de asperges aan de kook en zodra de asperges koken zet je het vuur lager. Vanaf dit moment kunnen de asperges zachtjes 4 tot 6 minuten doorkoken, is het advies. Hoe lang precies hangt af van de dikte van de asperges. Hoe dikker ze zijn, hoe langer ze nodig hebben. Haal de asperges van het vuur en laat ze nog zo’n pak ‘m beet 10 minuten ‘nagaren’. Door een van de asperges uit het water te halen kun je voelen of ze al gaar zijn. Buigt-ie iets door - niet te ver - dan is-ie gaar. Laat de gekookte asperges voor het serveren even uitlekken, zodat ze niet op je bord drijven.