De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

supersimpele groene asperges uit de oven

Groene asperges bereiden? Dit supersimpele recept zet je binnen een kwartier op tafel. Lekker als bijgerecht!

5 min voorbereidingstijd
15 min oventijd
Supersimpele groene asperges uit de oven op een bakplaat

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Groene asperges uit de oven is misschien wel de makkelijkste manier om deze groente te bereiden. De basis van dit gerecht is al erg lekker, maar geef de gegrilde asperges een extra smaakboost door ze af te blussen met balsamicoazijn en garneren met Parmezaanse kaas."

Bereidingswijze

Groene asperges uit de oven

  1. Verwarm de oven op 200 °C en snijd de houtige uiteinden van de groene asperges af.

  2. Verdeel de asperges over een ovenschaal of bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Masseer de olie in en breng op smaak met peper en zout.

  3. Schuif de ovenschaal of bakplaat in de oven en bak de groene asperges in 15 minuten gaar of lichtbruin zijn gekleurd.

  4. Optioneel: besprenkel de groene asperges met de balsamicoazijn en Parmezaanse kaas.

  5. Serveer als bijgerecht bij rood vlees of een bord pasta of als topping van een frisse salade.

    Naast balsamicoazijn en Parmezaanse kaas, maak je de groene asperges uit de oven nog lekkerder met een kneepje citroensap of crispy chili-olie. Of plet een paar knoflooktenen en laat die meebakken in de oven.

Groene asperges: koken of bakken?

Groene asperges kun je zowel koken als bakken. Koken in licht gezouten water brengt de natuurlijke, wat kruidige, smaak naar voren en zorgt voor een zachtere textuur. Bakken en uit de oven geeft daarentegen een iets knapperige textuur en intensere smaak door karamellisatie.

Miniatuur

Hoe lang moeten groene asperges in de oven?

Groene asperges hoeven zo'n 15 minuten in een oven van 200 °. Zo worden ze perfect gaar en krijgen ze een lekker lichtbruin korstje. Handig: je hoeft ze niet voor te koken.

Miniatuur

Moet je groene asperges schillen?

Nee, groene asperges hoef je (in de meeste gevallen) niet te schillen voordat je ze gaat koken. Tenzij het kontje hard is. Deze kan je dan rondom schillen of je snijdt ze eraf.

Miniatuur

Wat is het verschil tussen groene en witte asperges?

Groene en witte asperges komen van dezelfde plant. Witte asperges groeien ondergronds en blijven wit door de afwezigheid van zonlicht. Groene asperges groeien bovengronds en kleuren daardoor groen. Witte asperges zijn zachter en milder van smaak, groene asperges zijn steviger.

Groene en witte asperge vergelijking

Hoeveel gram groene asperges reken ik per persoon?

Voor een hoofdgerecht kan je uitgaan van ongeveer 250 tot 300 gram asperges per persoon. Als asperges als bijgerecht worden geserveerd, is 150 tot 200 gram per persoon meer dan genoeg.

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker