Groene asperges zijn een wereld van verschil met hun witte broertjes en zusjes. Al zijn ze afkomstig van precies dezelfde plant, groene asperges koken doe je echt anders. En ook met andere bereidingen als grillen, wokken en uit de oven is de aanpak anders.

Groene asperges koken

Ga je groene asperges koken, dan kun je al een paar stappen overslaan ten opzichte van de witte asperges. Het grootste voordeel van groene asperges: je hoeft ze (in de meeste gevallen) niet te schillen voordat je ze gaat koken. “Tenzij het kontje hard is. Dan kun je het ondereinde ook een keer rond schillen”, legt José van Rooi van Aspergekwekerij J.P. van Rooi uit. Ze laat ook weten dat je groene asperges al in een paar minuten beetgaar kookt. Aan zo’n 3 tot 5 minuten heb je al genoeg. Als je groene asperges gaat wokken of grillen hoef je ze niet eerst te koken. Wil je ze in een salade verwerken of gebruiken om te wokken, dan kun je ze wel eerst blancheren. Dit houdt in: de groene asperges heel kort (maximaal een minuutje) koken om ze vervolgens te laten schrikken in koud water. “Dan blijven ze mooi groen en knapperig.”

Wat nou het verschil is tussen witte en groene asperges is dat de witte onder de grond groeien en hierdoor geen zonlicht vangen en wit blijven. Groene asperges groeien boven de grond, vangen wel zonlicht, waardoor de fotosynthese kan worden ingezet en ze mooi groen kleuren. Ze komen dus precies van dezelfde plant, maar lijken door het hele groeiproces echt andere groenten. Witte zijn over het algemeen wat zachter van textuur en smaak. Groene asperges zijn een stuk steviger. 

Lees hier alles over asperges koken (én meer slimme tips van de kweker).

Groene asperges recept uit de oven

Dit recept van super simpele groene asperges is een recept waarbij je groene asperges bereidt in de oven. Wat je eigenlijk doet is de groene asperges grillen in de oven. Dit is misschien wel het makkelijkste groene asperge recept dat er bestaat. Het enige wat je hoeft te doen is de eventuele harde onderkantjes verwijderen, gekneusde knoflook erbij, wat olijfolie erover en in de oven ermee. Veel makkelijker wordt het niet als het om koken gaat.

Ingredienten

4
Personen

Supersimpele groene asperges

  • 2 bossen groene asperges
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • Parmezaanse kaas

Extra nodig

  • ovenschaal

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Stap 1:

Verwarm de oven op 220 °C en snijd de houtige uiteinden van de groene asperges af.

Stap 2:

Verdeel de groene stengels over een ovenschaal of bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Masseer de olie in en breng op smaak met zout en peper.

Stap 3:

Sla de knoflooktenen plat met een mes en voeg ze toe aan de ovenschaal die je vervolgens 20 minuten in de oven zet. 

Stap 4:

Wanneer de 20 minuten voorbij zijn, komt de magie. Besprenkel de balsamico over de loeihete asperges. Dit knettert en verdampt.

Stap 5:

Rasp Parmezaanse kaas over de groene asperges heen naar smaak. En geniet van deze stropige, zoutige en gezonde lekkernij.

Groene asperges serveren

Dit groene asperge recept is een bijgerecht dat door het gebruik van balsamico en Parmezaanse kaas heerlijk smaakt bij Italiaanse recepten. Serveer het bijvoorbeeld bij een pasta waarin de kaas ook terugkomt en eventueel zelfs een klein zuurtje van balsamico. 

Groene asperges variaties

Voor een andere Italiaanse vibe ga je voor groene asperges met burrata. Liever een recept als een viking? Maak dan vooral de gravad lax met groene asperges en mierikswortelmayonaise van Job en Perry.

Geef je waardering

4099
Groene asperges