Job en Perry

Ingredienten

4
Personen

Gravad lax

  • 1 bos dille
  • 6 el grof gerookt zeezout
  • 5 el kristalsuiker
  • 2 rode bieten
  • 1 citroen
  • 1 zijde zalmfilet circa 800 gr

Dille/citroen-mengsel

  • 1 bos dille
  • 1/2 citroen

Mierikswortelmayonaise

  • 1 ei
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1/2 citroen
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 potje mierikswortel

Aspergesalade en ciabatta

  • 400 g groene asperges
  • 1 ciabatta
  • olijfolie
  • 1/2 citroen

Extra nodig

  • keukenmachine
  • citroenrasp
  • grillpan

Bereidingswijze

Totale tijd: 24 uur en 30 minuten

1. Hak een bos dille grof. Voeg dit samen met het zout en suiker toe aan de keukenmachine. Schil de bieten en hak deze grof. Voeg dit toe aan de keukenmachine met het sap van 1 citroen en maal dit allemaal tot een geheel.

2. Bekleed een schaal met vershoudfolie. Leg de vis met huid naar beneden in de schaal en controleer eventueel nog op overgebleven graatjes.

3. Verdeel dit mengsel evenredig over het vlees van de zalm en wrijf goed in. Wikkel het plasticfolie om de vis en druk goed aan. Leg een tweede schaal op de zalm en verzwaar deze met gewichten zoals blikken of potten. Zet de zalm 24 uur in de koelkast.

4. Haal de vis uit de folie en spoel de marinade af onder koud lopend water. Pas op dat je de vis niet beschadigd. Dep het droog met keukenpapier.

5. Snijd de dille fijn en maak een mengsel met het sap en schil van een halve citroen. Verdeel dit over de zalm en laat op kamertemperatuur komen.

6. Splits het ei. Meng de eidooier in een kom met de mosterd en sap van 1 citroen. Schenk er druppelsgewijs en al roerend met een garde de zonnebloemolie bij. Klop tot alle olie is opgenomen en je een romige mayonaise hebt. Breng op smaak met zout en de mierikswortel.

7. Snijd de kontjes van de asperges eraf. Schil 5 rauwe asperges met een dunschiller in dunne linten. Maak deze aan met een beetje olijfolie, zout, peper en citroensap.

8. Smeer de overige asperges in met een beetje olijfolie en grill deze in een hete droge grillpan. Snijd de ciabatta in dunne schuine plakjes. Grill deze in een grillpan aan beide zijden ongeveer 3 minuten totdat er mooie grillstrepen ontstaan.

9. Snijd de gravad lax in dunne plakjes met een scherp mes.

10.Serveer de plakjes gravad lax met de geroosterde ciabatta, gegrilde asperges, aspergesalade en mierikswortelmayonaise.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

60
Gravad lax met groene asperges en mierikswortelmayonaise
Gravad lax met groene asperges en mierikswortelmayonaise