Stap 1:
Smelt de roomboter op laag vuur in een klein pannetje. Hak de pistache in fijne stukjes in de foodprocessor. Houdt ongeveer 30 g achter voor garnering.
Stap 2:
Besmeer de losse bladeren filodeeg met de gesmolten roomboter. Stapel de vellen filodeeg op elkaar. Na iedere derde laag deeg bestrooi je het filodeeg met gemalen pistache. Leg de deegstok op het deeg en rol het deeg strak om de stok heen. Schuif de filodeegrol van de deegstok op een snijplank. Snijd de filodeegrollen in stukken van 4 cm breed.
Stap 3:
Smeer een ovenschaal in met gesmolten boter. Leg de stukjes in een ovenschaal strak naast elkaar. Besmeer de bovenkant nogmaals rijkelijk met de gesmolten roomboter. Verwarm de oven voor op 150 °C. Bak de baklava in circa 2 uur goudbruin in de oven.
Stap 4:
Kook het water met de suiker en halve citroen om siroop te maken. Laat, wanneer het kookt, voor 18 minuten koken en haal daarna van het fornuis en laat iets afkoelen. Giet de siroop gelijkmatig over de baklava wanneer deze uit de oven komt. Strooi als garnering nog wat fijngehakte pistachenootjes over de ovenschaal.
Meld je aan en praat mee