De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

klassieke, verse tomatensoep

Zelf verse tomatensoep maken? Het is o-zo simpel. Met deze ultieme klassieke tomatensoep met zelfgedraaide ballen kan je niet de mist ingaan!

50 MIN
klassieke verse tomatensoep

Een recept van

Estée Strooker

Miniatuurvoorbeeld

"Er gaat niets boven 'n kom dampende soep! Om jouw tomatensoep naar een hoger niveau te tillen gebruik je ingrediënten als verse tomaten en zelfgedraaide balletjes."

Bereidingswijze

Klassieke tomatensoep

  1. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Ris de bladeren van de salie en rozemarijn van hun stokjes en snijd ze fijn.

  2. Verhit een grote soeppan met een flinke scheut olijfolie. Fruit het uitje in de olie maar zorg dat het uitje niet bruin wordt.

  3. Pers er na circa een minuut de knoflook bij. Fruit deze even mee, samen met het gerookte paprikapoeder.

  4. Snijd ondertussen de tomaten in grove parten. Voeg deze toe aan de soeppan. Laat het geheel op hoog vuur een beetje pruttelen. De tomaten worden steeds zachter.

  5. Help de tomaten na een minuut of 3 een beetje om zacht te worden door rode wijn toe te voegen. Laat het zo circa 20 tot 30 minuten op laag vuur doorpruttelen zodat de tomaat zijn smaken afgeeft en het vocht dat uit de tomaat komt deels verdampt.

    Er komt automatisch veel vocht uit de tomaten. Mocht de soep toch te dik worden, voeg dan een beetje water toe. Je hoeft dus niet al het water te gebruiken.

  6. Breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg ook een scheutje gembersiroop toe.

Gehaktballen maken

  1. Gebruik een vijzel om de beschuiten te verkruimelen tot paneermeel. Je kunt ook een theedoek gebruiken: leg de beschuiten in de theedoek, vouw de theedoek dicht en sla er mee op het aanrecht tot de beschuiten verkruimeld zijn.

  2. Meng het gehakt met peper, zout en een snufje nootmuskaat. Meng er ook een eitje, scheutje olijfolie en het paneermeel doorheen.

  3. Draai balletjes van gelijke grootte. Breng ondertussen een pan met water aan de kook. Voeg de balletjes toe aan het kokende water. Kook de soepballetjes circa 5 minuten. Giet ze daarna af.

    De soepballetjes kun je prima invriezen. Maak er een heleboel op een verveelde dag en vries de helft in. Dan hoef je de volgende keer, als je wel druk bent, geen ballen te draaien. 

Tomatensoep serveren

  1. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Als je niet van stukjes in je soep houdt kun je de soep zeven en daarna terug doen in de pan.

  2. Voeg de balletjes toe en laat de soep nog even goed doorwarmen. Breng de soep op smaak met de zure room en eventueel nog wat peper en zout.

Hoe maak je tomatensoep: tips en tricks

Anno nu gaat er natuurlijk niets boven een kom ouderwetse, verse tomatensoep mét gehaktballen. Estée Strooker zegt over haar tomatensoep-recept: "Tomatensoep is het aller-allerlekkerst als het van verse tomaten gemaakt is. Dit is de tomatensoep zoals ik hem leerde maken van mijn moeder als klein meisje."

  1. Als je zelf een lekkere tomatensoep wilt maken gebruik dan de wat minder mooie, zachtere tomaten. 'Je ziet tomaten vaak nog veel te onrijp liggen in de supermarkt. Dan zit er bijna geen smaak aan en hebben ze niet eens een mooi rood kleurtje.' Tomaten die net iets te lang op de fruitschaal liggen: zijn ideaal voor een soepje!

  2. Leg tomaten nóóit in de koelkast. Daar worden ze melig van. Bewaar ze op de fruitschaal en zorg ervoor dat je ze daar niet te lang laat liggen. 

Miniatuur

Welke ingrediënten in tomatensoep?

Er bestaan talloze soorten tomatensoep. Denk alleen al aan de Hollandse tomatensoep met vermicelli, Chinese tomatensoep met kip of Italiaanse tomatensoep met witte bonen. De stevige maaltijd-versie met aardappel, wortel en paprika, of juist de snack-versie in bouillon-variant. Of de extra gevulde tomatensoep, met of zonder ballen, met of zonder room, en alle varianten die daar weer op voortborduren.

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker