Klassieke tomatensoep

2363
Makkelijk
Klassieke tomatensoep

Ingredienten

6
Personen

Klassieke tomatensoep

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 takjes salie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 2.5 kg tomaten
  • 150 ml rode wijn
  • 500 ml water
  • 2 el gembersiroop
  • 100 ml zure room

Gehaktballetjes

  • 300 g gehakt
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 ei
  • 2 beschuiten

Extra nodig

  • vijzel
  • staafmixer

Bereidingswijze

50 minuten totale tijd

Tomatensoep is het aller-allerlekkerst als het van verse tomaten gemaakt is. Dit is de tomatensoep zoals ik hem leerde maken van mijn moeder als klein meisje… Gelukkig zijn tomaten op dit moment volop te verkrijgen en bovendien ook goed rijp. Dat vind ik namelijk bij een tomaat wel belangrijk. Je ziet tomaten vaak nog veel te onrijp liggen in de supermarkt. Dan zit er bijna geen smaak aan en hebben ze niet eens een mooi rood kleurtje. Je kunt beter wat minder mooie, zachtere tomaten kopen dan de harde fraaie tomaten. Tomaten die net iets te lang op de fruitschaal liggen; die zijn ideaal. Leg tomaten bovendien nooit in de koelkast! Daar worden ze alleen maar melig van. Bewaar ze op je fruitschaal en zorg dat je ze niet te lang laat liggen.

Tomatensoep

Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Ris de bladeren van de salie en rozemarijn van hun stokjes en snijd ze fijn. Verhit een grote soeppan met een flinke scheut olijfolie. Fruit het uitje in de olie maar zorg dat het uitje niet bruin wordt. Pers er na circa een minuut de knoflook bij. Fruit deze even mee, samen met het gerookte paprikapoeder. Snijd ondertussen de tomaten in grove parten. Voeg deze toe aan de soeppan. Laat het geheel op hoog vuur een beetje pruttelen. De tomaten worden steeds zachter. Help de tomaten na een minuut of 3 een beetje om zacht te worden door rode wijn toe te voegen. Laat het zo circa 20 tot 30 minuten op laag vuur doorpruttelen zodat de tomaat de tijd heeft om alle smaken af te geven en het vocht dat uit de tomaat komt een beetje kan verdampen. Er komt automatisch veel vocht uit de tomaten. Mocht de soep toch te dik worden, voeg dan een beetje water toe. Je hoeft dus niet al het water te gebruiken. Breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg ook een scheutje gembersiroop toe.

Gehaktballetjes

Terwijl de soep pruttelt is het tijd om de gehaktballetjes te maken. Gebruik een vijzel om de beschuiten te verkruimelen tot paneermeel. Je kunt ook een theedoek gebruiken: leg de beschuiten in de theedoek, vouw de theedoek dicht en sla er mee op het aanrecht tot de beschuiten verkruimeld zijn. Meng het gehakt met peper, zout en een snufje nootmuskaat. Meng er ook een eitje, scheutje olijfolie en het paneermeel doorheen. Draai balletjes van gelijke grootte. Breng ondertussen een pan met water aan de kook. Voeg de balletjes toe aan het kokende water. Kook de soepballetjes circa 5 minuten. Giet ze daarna af.

Afwerking tomatensoep

Pureer de soep met een staafmixer of blender. Als je niet van stukjes in je soep houdt kun je de soep zeven en daarna terug doen in de pan. Voeg de balletjes toe en laat de soep nog even goed doorwarmen. Breng de soep op smaak met de zure room en eventueel nog wat peper en zout.

Tip: De balletjes kun je ook prima invriezen. Zo kun je er bijvoorbeeld een heleboel maken op een dag dat je je verveelt en dan een deel invriezen. Dan hoef je de volgende keer, als je wel druk bent met belangrijkere dingen, geen ballen te maken.

Op zoek naar inspiratie voor nog meer lekkere voorgerechten? Klik dan hier!

Geef je waardering
2363