Estée Strooker (1990) was als twintigjarige de eerste MasterChef van Nederland.

Na haar vwo schreef ze zich in voor de studie rechten, maar pakte na een half jaar haar koffers en vertrok naar Parijs om haar passie achterna te gaan. Estée volgde daar een verkorte koksopleiding en liep stage bij toprestaurants. Eenmaal terug in Nederland wist ze: “Ik wil graag creatief aan de slag, maar het liefst ook voor mezelf werken”.

De amusementssector trok haar aandacht en Estée schreef zich in voor de opleiding journalistiek met als doel ooit met koken op televisie te komen. Toen er kandidaten gezocht werden voor het programma ‘MasterChef’, greep ze deze kans aan, want zo kon ze haar twee passies koken en televisie combineren. Estée won en werd de eerste MasterChef van Nederland.

Daarna heeft ze nog een droom weten te verwezenlijken, namelijk het runnen van haar eigen restaurant. Estée staat aan het roer van ’t Amusement in Arnhem. Zo heeft ze zich opnieuw gehouden aan haar voornemen: ze is creatief bezig en eigen baas.

Thuis was eten heel belangrijk en Estée associeert het ook met gezelligheid. “Alles was bij ons vers en het was echt hét moment van de dag.” Vooral haar moeder en oom waren haar grote voorbeelden op culinair gebied. Haar oom had een eigen restaurant en als klein meisje mocht ze letterlijk een kijkje in de keuken nemen. Zo ontwikkelde Estée al als klein meisje passie voor eten, zelfs van een boterham maakte ze een feestje. Haar eerste herinnering aan eten is toen ze 8 jaar oud was en een televisieprogramma zag over Middeleeuws koken. Daarin werd iets verteld over kalfsoesters en ze had geen idee wat dat was. Samen met haar vader ging ze naar de slager, kocht kalfsoesters en maakte het Middeleeuwse stoofpotje van de televisie na. Ze herinnert zich dat dit een heerlijke maaltijd was.

Van huis uit werd er veel met vlees en vis gekookt, maar in de vegetarische keuken voelt Estée zich steeds meer thuis. “Vlees en vis moet je in hun waarde laten, maar met groente kan je van alles doen! Lekker experimenteren en je creativiteit erop los gooien!”. Haar gerechten hebben ook altijd iets van frisheid in zich. Citrusvruchten zijn daarom hele belangrijke ingrediënten voor Estée. Wat ook heel belangrijk is voor haar, zijn gerechten die je van A tot Z zelf kan maken, met verse ingrediënten, zonder allerlei toevoegingen. Estée wil daarom ook mensen inspireren om zelf verse gerechten te maken.

In maart 2016 heeft Estée een kookboek uitgebracht, genaamd Vlees noch Vis. Van kleurrijke bieten-linzenburger tot verrassende pompoenvijgentaart: het kookboek Vlees noch Vis staat vol met 60 groentegerechten waarvan het water je meteen in de mond loopt. De recepten zijn verdeeld in thema’s, zoals feestelijk koken voor (vega)visite, voor een vriendelijk prijsje, variatie vol vitamine, vegan for a day…

 

Programma's

Haar levensmotto is “Durf risico’s te nemen!” en in de Makkelijke Maaltijd On Tour wil ze ook laten zien dat het helemaal niet eng is om vanaf nul een maaltijd te maken. “Iets wat helemaal zelf gemaakt is, smaakt toch altijd het best!” In dit programma helpen 24Kitchen-chefs Hugo, Miljuschka, Roberta, Danny en Estée je met heerlijke recepten voor de doordeweekse maaltijd. Altijd gezond, snel en lekker! 

Ook is Estée te zien in het programma Estée in Parijs, waarin ze zich onderdompelt in ‘la joie de vivre' van Parijs. Een maand lang neemt ze intrek in een appartementje en wil ze de romantische stad weer voelen én proeven. Fietsend door de stad laat Estée je herkenbare hotspots en verborgen plekjes zien. Parijs kent geen geheimen voor haar en die geheimen deelt ze met liefde. Of het nu gaat om het beste adresje voor macarons of het lekkerste recept voor coq au vin. En zo wordt Estée in Parijs een culinaire reis, die voert langs elegante bistro’s, bohémien markten, bevlogen chefs en lokale foodondernemers.

Aan het eind van de dag komt Estée altijd weer thuis in haar ‘petite cuisine’, waar ze vol van inspiratie uit de stad aan de slag gaat. Van Franse klassiekers tot verrassend nieuwe recepten. Alles voorzien van de juiste tips zodat je het thuis ook kunt maken. Elke aflevering staat in het teken van een thema (uiteenlopend van champagne tot chocolade en van fooddesign tot van kop tot staart koken.

Bovendien maakt Estée deel uit van het programma Grenzeloos Koken, waarin onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken brengen. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.


Bekijk alle recepten van Estée.