Antipasti

De Italianen eten anders dan hoe wij gewend zijn, een traditionele maaltijd bestaat uit vijf gangen: antipasti, primi piatti, secondi piatti, controni en dolci. Een populaire klassieker als antipasti (voorgerecht van kleine hapjes) is bruschetta, krokant geroosterd brood ingesmeerd met knoflook met een topping van tomaten. Ook geschikt als antipasti: gevulde courgettebloemen, vaak met ricotta en noten naar keuze, de bekende caprese en vitello tonato.

Miniatuurvoorbeeld

Primi piatti & secondi piatti

De primi piatti is net als de antipasti een voorgerecht, het verschil is dat deze ronde altijd een soep, pasta of risotto is. De secondi piatti is een vlees- of visschotel met bijgerechten. Ook hier zijn de klassiekers, zoals pasta carbonara, spaghetti aglio olio, lasagne, ravioli met amatricianasaus, bolognesesaus, favoriet. De primi & secondi piatti worden steeds vaker (vooral in andere landen dan Italië) samengevoegd pasta of risotto met groenten, vlees, gevogelte of vis: insalata di riso met vergeten groenten, pasta met pesto-parmahamkip of plaatpizza met makreel en rode ui & bonenpasta en spek bijvoorbeeld.

Tip: in de oorspronkelijke carbonara wordt geen room gebruikt, de romigheid komt alleen van de eidooiers. Gebruik zo vers mogelijke eieren hiervoor.

Miniatuurvoorbeeld

Contorni

Naast de primi piatti en secondi piatti worden vaak de bijgerechten geserveerd: contorni. Dit zijn bijvoorbeeld gegrilde groenten, een groene salade of aardappeltjes uit de oven. Deze bijgerechtjes zorgen voor een gezellige tafel vol heerlijk eten en zijn een lekkere afwisseling met de wat zwaardere pasta-, vlees- en visgerechten.

Miniatuurvoorbeeld

Dolci

Cantuccini, cannoli, tiramisu, Italian mess, cassata, zucotto, semifreddo… De meeste Italianen zijn gek op zoet! Vaak volgt er na het dessert (of tijdens) een kop vers gezette espresso of espresso macchiato.

Miniatuurvoorbeeld