De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bruine bonensoep

Zin in een Hollandse bruine bonensoep? Dit recept voor een snelle bruine bonensoep is ideaal om op te warmen tijdens de koude(re) dagen. 25 minuten koken en je kunt aan tafel. 

25 min voorbereidingstijd
Bruine bonensoep

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Zelf bruine bonensoep maken? Dit klassieke bruine bonensoep recept met prei, aardappel en ui is supermakkelijk te maken, staat zo op tafel en smaakt fantastisch. Aan de slag dus!"

Bereidingswijze

Bruine bonensoep

  1. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Halveer de preien in de lengte, spoel ze schoon onder de kraan en snijd de preien in halve ringen. Schil en snijd de aardappels in blokjes.

  2. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten.

  3. Verkruimel de bouillonblokjes en voeg toe aan de ui. Blus het geheel af met 1,5 liter kokend water. Voeg de prei en aardappels toe en kook de aardappels beetgaar. Voeg de bonen toe. 

  4. Snijd de tomaten in blokjes. Pluk en hak de peterselie. Voeg de tomaten en de peterselie toe aan de soep. Breng op smaak met versgemalen peper.

  5. Gebruik een staafmixer om de soep te pureren. 

    Wanneer je soep langer pureert, krijg je een gladdere soep. Liever meer bite? Pureer dan tot je de voor jou gewenste substantie hebt. 

  6. Verdeel de soep over soepkommen/soepborden en schep er een lepel crème fraîche op. Eet smakelijk!

Is bruine bonensoep gezond?

Jazeker! Bonen zijn peulvruchten en erg gezond omdat ze weinig vet en veel eiwitten bevatten. Verder bevatten bonen veel voedingsvezels, koolhydraten, vitamines en belangrijke mineralen.

Bruine bonensoep

Wat is lekker bij bruine bonensoep?

Bruine bonensoep volgens oma's recept kun je met van alles serveren. Denk eens aan rijst, een frisse salade, of een gegratineerd stokbroodje. Om de allerlekkerste bruine bonensoep te maken kun je spek of rookworst toevoegen.

Miniatuur

Welke kruiden in bruine bonensoep?

Bij een ouderwetse bruinenbonensoep kun je experimenteren met verschillende kruiden en specerijen zoals laurier, tijm, kervel en selderij. 

kruiden

Bruine bonensoep bewaren in de koelkast 

Na het bereiden dien je de soep zo snel mogelijk af te koelen. Wanneer de soep is afgekoeld, zet je deze (afgedekt met folie) in de koelkast. De soep is op deze manier 1 tot 2 dagen houdbaar.

aspergesoep bewaren koelkast

Bruine bonensoep bewaren in de vriezer

Schenk de afgekoelde soep in kleine vershoudbakjes en plaats ze in de vriezer. De soep is op deze manier 3 maanden houdbaar. Laat de soep volledig ontdooien voordat je 'm weer verwarmt.

Miniatuurvoorbeeld

Hoe krijg ik bruine bonensoep dikker?

Voor een natuurlijke binding kun je een deel van de bonen pureren en terug in de soep schenken. Andere manieren zijn het toevoegen van een extra gekookte aardappel of het maken van een roux. Ook werkt het om een papje te maken van eetlepel maizena met een scheutje water en die toe te voegen aan de soep. Na kort verwarmen zal je soep vanzelf indikken.

Miniatuur

Welke groenten in bruine bonensoep?

In dit basisrecept gebruiken we alleen bruine bonen en ui. Je kunt ook prei, wortel, paprika of aardappel toevoegen voor binding.

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

8 reacties

hij wordt niet zo dik en bruin als op de de foto
ghislaine strijbosch
16-09-2023
Probeer de soep langer in te koken. Optioneel kun je een deel van de bonen pureren en weer toevoegen aan de rest van de soep om 'm in te dikken. Smakelijk!
24 kitchen
13-09-2024
Heel goed.
an gils
20-11-2023
Kan ik ook tomaten puree gebruiken in plaats van stukjes tomaat of iets anders
H.B. de la Cosine
22-10-2024

Ook lekker