De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Kerstrecepten die vooraf te maken zijn: 30+ gerechten

Een goede voorbereiding is het halve werk! Deze feestelijke gerechten kun je op voorhand klaarmaken. Zo kun jij op de avond zelf met de voetjes omhoog. Santé!

Coq au vin uit het programma Lekker Feestelijk!

Chef aan het woord

Hugo Kennis

Hugo Kennis de Brigade

"Een kersthoofdgerecht dat vooraf te maken is? Dat zijn er een hoop! Denk aan stoofschotels, hele kip of kalkoen. Het harde werk doe je dus vooraf, en op de avond zelf heb je tijd om te genieten."

Soepen om van tevoren te maken

Op zoek naar een voorgerecht om vooraf te klaar te maken voor kerst? Soep! Alleen nog even opwarmen op de avond zelf en uitserveren. Geniet ervan!

Romige soepen

  • Franse preisoep met comté-borrelbrood

    Het is altijd tijd voor een lekkere preisoep. Maak je maaltijd compleet met een makkelijk borrelbrood.

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Champignonsoep met kastanjechampignons

    De lekkerste champignonsoep maak je, geheel in 24Kitchen-thema, zelf. Dit basisrecept van Rudolph bevat kastanjechampignons, room en groene kruiden.

    voorbereidingstijd 20 min
    wachttijd 30 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Aspergesoep

    Verse aspergesoep maken met witte asperges? Supereenvoudig. Rudolph deelt zijn tip om 'm extra romig te maken én welke kruiden je het best kunt gebruiken.

    voorbereidingstijd 25 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Witte-aspergesoep met hamstengels

    Deze romige soep gemaakt van witte-asperges is een feestje om op te eten, zo smaakvol! 

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van 24Kitchen
    24Kitchen logo
  • Mosterdsoep met spekjes

    Zelf een romige mosterdsoep maken met het basisrecept van Rudolph: makkelijk en snel. Aan de slag, dus!

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Groninger-metworstsoep

    Deze rijkelijk gevulde mosterdsoep krijgt een Gronings tintje door toevoeging van de Groningse metworst. Een heerlijke combinatie van romig- en kruidigheid, zo op tafel.

    voorbereidingstijd 20 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Romige kerriesoep met kip

    Vandaag zelfgemaakte kerriesoep met kip op het menu? Deze smaakvolle, hartige soep op basis van kerriepoeder, kip paprika is een allemansvriend.

    voorbereidingstijd 15 min
    Een recept van Perry de Man
    Perry de Man Brigade
  • Romige avocadosoep
    Halveer de avocado's, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees in grovestukken. Hak de koriander en rode peper grof.
    voorbereidingstijd 15 min

Stoofschotels om van tevoren te maken

Stoofschotel als stralend middelpunt! Perfect voor kerst én ideaal om van tevoren te maken. Sterker nog: de smaken worden alleen maar beter als je 'm 1 tot 2 dagen laat staan. Op de avond zelf hoef je 'm alleen nog langzaam op te warmen.

Stoofvlees-recepten

  • Boeuf bourguignon

    Wil je boeuf bourguignon maken? Dan gaat er natuurlijk niets boven het klassieke Franse recept voor deze bourgondische stoofschotel. 

    voorbereidingstijd 30 min
    wachttijd 255 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Ossobuco met risotto alla Milanese

    Ossobuco met risotto alla Milanese is een echte Italiaanse klassieker die wat tijd vraagt, maar verder heel eenvoudig is om te maken.

    voorbereidingstijd 45 min
    wachttijd 200 min
    • Een recept van Hugo Kennis
      Hugo Kennis de Brigade
    • Een recept van Geneal Harreman
      Geneal Harreman 24Kitchen de Brigade
  • Stoofvlees met friet

    Patatje stoofvlees: het ultieme comfort food. En zelfgemaakt (zowel het stoofvlees, als de frieten als de saus) uiteraard, het allerlekkerst. 

    voorbereidingstijd 60 min
    wachttijd 180 min
    Een recept van Wim Ballieu
    Wim Ballieu
  • Hertenstoof

    Een indrukwekkend hertenstoofrecept met spruiten, cantharellen en aardappelbolletjes om de herfst mee in te luiden.

    voorbereidingstijd 60 min
    wachttijd 180 min
    Een recept van Angélique Schmeinck
    Miniatuurvoorbeeld
  • Stoofvlees met ovenaardappelen

    Dit is de betere variant van een AVG'tje!

    voorbereidingstijd 45 min
    wachttijd 180 min
    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Provençaals stoofvlees uit de oven met easy brood

    Dit Provençaals stoofvlees uit de oven op lage temperatuur met easy peasy brood is een zo'n recept waar iedereen blij van wordt. Héérlijk!

    voorbereidingstijd 30 min
    oventijd 180 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Turkse runderstoof met courgette
    Het zal je misschien verbazen maar deze Turkse runderstoof tover je binnen een handomdraai op tafel.
    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Karsu
    KARSU522.jpg
  • Coq au vin

    Coq au vin is een échte kerstklassieker.

    voorbereidingstijd 30 min
    wachttijd 60 min
    Een recept van Jet van Nieuwkerk
    Jet van Nieuwkerk

Kersthoofdgerechten die vooraf te maken zijn

Een hele kip, kalkoen, vis of beef wellington zijn ideaal om vooraf te maken. Doe alle voorbereidingen en zet 'm pas op het laatst in de oven. Zo staat alles klaar en hoef je op het moment zelf alleen nog maar te bakken. Lekker makkelijk én indrukwekkend!

hoofdgerecht vooraf te maken

  • Gevulde kerstkalkoen

    Ben je op zoek naar een recept voor gevulde kerstkalkoen? Dit recept van Miljuschka kan niet mislukken. Kalkoenvulling maken, kalkoen vullen en kalkoen klaarmaken in de oven.

    voorbereidingstijd 60 min
    oventijd 130 min
    wachttijd 30 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Franse kip met venkel, sinaasappel & pastis

    Wim Ballieu maakt Franse Kip met venkel, sinaasappel & Ricard.

    voorbereidingstijd 75 min
    Een recept van Wim Ballieu
    Wim Ballieu
  • Beef wellington

    Beef wellington is zonder twijfel één van de beste kerstklassiekers. Laat jouw kerstmenu sprankelen met dit beef wellington recept van Miljuschka!

    voorbereidingstijd 50 min
    oventijd 45 min
    wachttijd 125 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Rollade van buikspek

    Buikspekrollade is zo'n kerstgerecht die je elk jaar ziet terugkomen. Maak 'm ook tijdens het kerstdiner van 2025.

    voorbereidingstijd 210 min
    Een recept van Jamie Oliver
    Miniatuur
  • Zeebaars in zoutkorst met grove aardappelpuree en gebakken bimi
    De zeebaars gaat van de zoute zee tot in een zoute korst. Geserveerd met aardappelpuree en bimi. Alsof het uit een restaurant komt!
    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Geroosterde zalm met noedelsalade

    Dit geroosterde zalm recept is perfect voor een lekkere en uitgebreide avond. De snelle bijgerechten geven een Aziatische twist aan je diner!

    voorbereidingstijd 55 min
    oventijd 30 min
    wachttijd 80 min
    Een recept van Ramon Brugman
    Ramon Brugman buitenkeuken
  • Champignonrollade met aardappelkroketjes

    Kerst is gelijk aan rollade, en andersom. Dat is gewoon wiskunde. Deze versie met champignongehakt geeft je rollade een extra feestelijk tintje!

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Wim Ballieu
    Wim Ballieu
  • Langzaam geroosterde ham met suikerstroop

    Kerf de ham schuinsgewijs in. Smeer de ham in met de melasse, pak in met aluminiumfolie en rooster de ham circa 5 uur in een voorverwarmde oven op 180 °C.

    voorbereidingstijd 330 min
    Een recept van Nigella Lawson
    Miniatuurvoorbeeld

Kerstdesserts die vooraf te maken zijn

Toetjes stressvrij? Deze kerstdessert kun vooraf maken! Chocolademousse, tiramisu of panna cotta. Ze worden vaak zelfs lekkerder als ze even opstijven in de koelkast. Op de avond zelf hoef je alleen nog maar uit te delen.

Desserts vooraf maken

  • Pure chocolademousse

    Romig, zacht en een rijke chocoladesmaak. Dat is hoe je deze pure chocolademousse het allerbeste kan samenvatten.

    voorbereidingstijd 15 min
    wachttijd 240 min
    Een recept van Raquel Palla Lorden
    Raquel Palla Lorden
  • Klassieke panna cotta

    Panna cotta is zo'n typisch klassiek Italiaans dessert. Weinig ingrediënten, makkelijk te maken en vreselijk lekker.

    voorbereidingstijd 20 min
    wachttijd 240 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Kerst-trifle met sinaasappelroom

    Een trifle is een typisch Engels nagerecht. Supermakkelijk, maar ook superlekker. Ook tijdens Kerst mag deze dus niet ontbreken. Gauw maken dus!

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Tiramisu

    Tiramisu maken? Zoek niet verder voor het beste tiramisu recept! Dit klassieke nagerecht uit de Italiaanse keuken maak je zelf met het originele recept van Rudolph.

    voorbereidingstijd 45 min
    oventijd 15 min
    wachttijd 240 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Trifle met glühweinperen

    Trifle als dessert mag echt niet ontbreken in jouw kerstmenu. Maak dit recept van Miljuschka gemakkelijk thuis.

    voorbereidingstijd 4 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Limoncello-tiramisu in glaasjes
    Wat krijg je als de twee lekkerste dingen op de wereld in één gerecht combineert? Inderdaad: limoncello-tiramisu in glaasjes. Dit dessert van Rudolph is perfect voor jouw kerstdiner.
    voorbereidingstijd 30 min
    wachttijd 300 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Aardbeien panna cotta

    De panna cotta is een klassiek dessert. Deze variant maak je met aardbeien. Net zo simpel om te maken maar mét in een vrolijk roze kleurtje. 

    voorbereidingstijd 30 min
    wachttijd 240 min
    Een recept van Raquel Palla Lorden
    Raquel Palla Lorden
  • Chocolademousse recept van Rudolph
    Een chocolademousse is bijna een must tijdens de feestdagen. Deze chocoladelekkernij is supermakkelijk te maken en enorm lekker. Gauw maken deze luchtige lekkernij!
    voorbereidingstijd 30 min
    wachttijd 120 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret

Tips: kerstdiner voorbereiden

Hoe bereid je het kerstdiner de avond van tevoren?

Maak zoveel mogelijk al klaar: soepen, sauzen, stoofgerechten en desserts kun je prima een dag van tevoren bereiden. Snijd groenten en dek salades alvast af in de koelkast. Dek de tafel en zet alvast servies en glazen klaar. 

Pastinaaksoep met een bladerdeegdakje

Wat is leuk om te eten met kerst?

Gourmetten of fonduen is gezellig en makkelijk voor groepen. Een luxe diner met meerdere gangen voelt feestelijk, bijvoorbeeld met carpaccio, eend en chocoladetaart. Ook shared dining met kleine hapjes en gerechtjes is populair. 

Cremige Chocoladetaar

Welke groenten kan ik van tevoren klaarmaken voor het kerstdiner?

Wortels, spruitjes, sperziebonen en rode kool kun je prima van tevoren koken of stomen. Geroosterde groenten zoals pompoen, pastinaak of bietjes kun je al roosteren en later opwarmen. Ook een ovenschotel met groenten zoals bloemkool of broccoli kun je voorbereiden. Bewaar alles goed afgedekt in de koelkast.

Haricots verts

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.