Franse uiensoep: lekker, makkelijk en (excusez le mot) gruwelijk lekker. Zonde eigenlijk dat we deze klassieke soep niet vaker maken. Wil jij jezelf trakteren op een hartverwarmend kommetje echte Franse uiensoep? Dit recept is zalig smaakvol en heel eenvoudig te maken. Of zoals 24Kitchen's chef Hugo zegt: de ingrediënten opnoemen is moeilijker dan het gerecht zelf. Maken dus en smullen maar!

Hugo Kennis

Ps. Wil je er écht een smulfeestje van maken? Als je zo'n simpele soep maakt die weinig tijd kost, besteed dan wat meer aandacht aan de bouillon. Hugo legt in video uit hoe je (snel) zelf bouillon kunt maken. Reken maar dat jouw Franse uiensoep zo nog lekkerder smaakt.

Tip: heb je bouillon over? Laat het goed inkoken, doe het in een diepvries-bestendig bakje en vries het in. Heb je voor een volgende keer meteen een heerlijke basis voor een nieuw soepje. Bloemkoolsoep bijvoorbeeld. 

Ingredienten

4
Personen

  • 600-700 g uien
  • 30 g roomboter
  • 4 takjes verse tijm
  • zout en peper
  • 2,5 dl witte wijn
  • 1 stokbrood
  • 200 g Gruyère
  • 1,5 l runderbouillon

Extra nodig

  • Rasp
  • 4 hittebestendige kommen

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

Stap 1:

Pel en snijd de uien in ringen.

Stap 2:

Verhit de boter in een hoge pan en bak de uien met de tijmblaadjes, zout en peper op laag vuur in circa 10 minuten lichtbruin en mooi zacht.

Stap 3:

Voeg de wijn toe en laat wat inkoken.

Stap 4:

Verwarm de ovengrill, snijd het stokbrood in plakken en rooster in de oven om en om lichtbruin.

Stap 5:

Voeg de bouillon toe aan de uien en laat de soep nog een kwartier zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 6:

Rasp de Gruyère. Strooi over het brood en laat onder de grill gratineren en leg het gegratineerde brood in de soep. Of: schep de soep in hittebestendige kommen leg het brood met de kaas erin en laat dan onder de grill gratineren.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

2368
Franse uiensoep