‘Chiazaadjes zijn echte power-bommetjes’!

Wist je dat chiazaadjes (en dus chiapudding) rijk zijn aan omega 3-vetzuren? Deze vetzuren helpen onze hormonen in balans te houden en zijn een belangrijke voedingsbron voor onze hersenen. Daarnaast bevat chiazaad alle essentiële aminozuren (eiwitten) en is het een van de beste plantaardige eiwitbronnen voor vegetariërs en veganisten (en iedereen die graag wat minder vlees/vis wil eten). Chiazaadjes zijn tevens rijk aan antioxidanten die het verouderingsproces vertragen en bijdragen aan het beschermen en herstellen van de huid. Chiazaadjes zijn dus echte powerbommetjes!

Ingredienten

1
Personen

Chiapudding

  • 250 ml havermelk (of andere plantaardige melk)
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 3 el chiazaad
  • 1 rijpe banaan

Zomerfruitjam

  • 350 g bevroren zomerfruit: 175 g frambozen & 175 g bosbessen
  • 3 el appelsap/ vers fruitsap
  • 1 tl chiazaad
  • 1/2 tl kaneel of ahornsiroop (optioneel)

Bereidingswijze

Totale tijd: 4 uur en 15 minuten

1. Begin met het maken van de chiapudding. Chiazaadjes kunnen tot wel 12 keer hun eigen gewicht opnemen maar dit duurt zo’n 4 uur dus je kan de pudding-basis het beste ’s avonds al voorbereiden zodat je ’s ochtends in een handomdraai een ontbijtje op tafel hebt staan!

2. Prak de banaan in een schaaltje of kom tot het een smeuïg papje vormt. Het werkt het beste om een rijpe banaan te gebruiken omdat deze niet alleen lekker zoet van smaak is maar ook een zachtere structuur heeft en dus gemakkelijker te prakken is.

3. Roer de chiazaadjes door de geprakte banaan en voeg de havermelk toe. Meng het geheel goed door met een vork of spatel zodat de chiazaadjes goed verdeeld zijn en laat de chiapudding minimaal 4 uur (of overnight) opstijven in de koelkast. Roer na 1 a 2 uur eventueel nog een keer door de chiapudding om de eventuele (chia-)klontjes goed te laten mengen met de banaan & havermelk.

Zomerfruitjam:

1. Breng het bevroren zomerfruit met het fruitsap en de chiazaadjes in een steelpannetje op een laag vuurtje aan de kook. Zet het vuur na 1-2 minuutjes (als de coulis kookt) klein en roer het geheel goed door met een houten pollepel of spatel.

2. Laat de berry-coulis nu zo’n 10-12 minuutjes zachtjes doorkoken en roer regelmatig even in de pan zodat de coulis niet aanbrandt.

3. Optioneel: proef na een paar minuutjes of de coulis de gewenste zoetigheid heeft: je kunt nu eventueel naar wens wat extra kaneel of ahornsiroop toevoegen.

4. Na 12 minuutjes is de coulis klaar: giet hem over in een schone kom of schaal en laat de coulis afkoelen. Je kunt de afgekoelde coulis zo’n 4-5 dagen in de koelkast bewaren en bijvoorbeeld ook gebruiken bij pannenkoekjes of yoghurt.

Variatietip: vervang het bevroren zomerfuit in de coulis door bevroren mango & ananas & maak een tropische coulis voor bij je chiapudding!

Samenstellen chia-ontbijtje:

1. Nu kan het feest beginnen! Schep de chiapudding in de kom en giet de coulis er royaal overheen. Maak de bowl af met je favoriete toppings, zoals granola, muesli, vers fruit, pindakaas of een swirl ahornsiroop.

Dit recept is van The Happiness Café.
Volg ze op Instagram voor meer gezonde inspiratie: The Happiness Café.
Productie: Beyond Boundaries Productions

Geef je waardering

260
Chiapudding met huisgemaakte bessencoulis