De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

beef wellington

Beef Wellington is zonder twijfel één van de beste kerstklassiekers. Dit kerstrecept van Miljuschka mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je diner.

45 MIN
Beef Wellington

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

Bak met Miljuschka

''Beef wellington is één van mijn favoriete gerechten tijdens de feestdagen. Volg mijn stap-voor-stap-aanwijzingen en je tovert zo iets lekkers op tafel. Aan de slag met deze ultieme kerstklassieker!''

Bereidingswijze

Duxelles (paddenstoelenmengsel)

  1. Snijd de champignons grof. Pel en snijd de sjalot en knoflook grof.

  2. Maal de champignons, sjalot en knoflook in de keukenmachine tot een bruine pasta.

  3. Bak de champignonpasta circa 30 minuten in de droge brede pan tot al het vocht is verdampt. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen. De duxelles is klaar als hij korrelig is en niet meer plakt.

  4. Breng de duxelles op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en laat afkoelen in de koelkast. Meng het paneermeel erdoor, dit absorbeert het laatste vocht.

Ossenhaas

  1. Verhit een scheut olie in een koekenpan. Zorg dat de ossenhaas goed koud is!

  2. Bestrooi de ossenhaas met grof zeezout en de peper.

  3. Bak het vlees in circa 4 minuten rondom goudbruin.

  4. Haal het vlees uit de pan, leg op een bord en zet direct terug in de koelkast.

  5. Laat volledig afkoelen.

Snel bladerdeeg

  1. Snijd de boter in blokjes.

  2. Maak een kuiltje in de bloem, verdeel de boterblokjes in het kuiltje en kneed met water en grof zout door elkaar. Zorg ervoor dat de boterblokjes nog intact blijven.

  3. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 15 centimeter. Vouw het deeg in drieën in elkaar. Draai het deegpakketje een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek, vouw wederom in drieën op. Dit is 1 toer.

  4. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie circa 20 minuten rusten en herhaal de toer nog twee keer.

    Deze stap kan je overslaan als je gebruik maakt van een rol kant-en-klaar bladerdeeg. 

Opbouwen Beef wellington

  1. Leg de plakjes serranoham dakpansgewijs op een ruim stuk plasticfolie.

  2. Leg de plakjes serranoham dakpansgewijs op een ruim stuk plasticfolie.

  3. Rol de ossenhaas strak op in het plasticfolie en knoop de uiteindes losjes dicht. Leg circa 5 minuten in de koelkast.

  4. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een vierkante plak.

  5. Haal het vlees uit het plastic en leg het vlees aan het begin van het deeg. Rol het deeg over het vlees. Zorg dat er geen lucht onder zit. Vouw de uiteindes naar elkaar toe zodat het luchtdicht is afgesloten.

  6. Snijd het overtollige deeg weg. (Gebruik dit deeg om de Beef Wellington te versieren).

  7. Rol de rauwe Beef Wellington strak in plasticfolie. Laat rusten in de koelkast tot gebruik. 

Beef Wellington bakken

  1. Verwarm de oven voor op 220 ºC.

  2. Haal de Beef Wellington uit het plasticfolie.

  3. Splits het ei, smeer het deeg in met het eigeel en bestrooi met een beetje grof zeezout.

  4. Bak de Beef Wellington in circa 45 minuten medium rare (kerntemperatuur 44-46ºC)

  5. Haal de Beef Wellington uit de oven en snijd direct aan.

Wat is beef wellington?

Beef wellington is een Brits gerecht gemaakt van ossenhaas, parmaham en duxelles (een mengsel van paddenstoelen). Deze ingrediënten worden in een jasje van bladerdeeg verpakt en in de oven gegaard. Het bladerdeeg zorgt ervoor dat het vocht uit het vlees niet verdwijnt, en de smaken van de duxelles in het vlees kunnen trekken. Gegarandeerd mals vlees, dus!

Miniatuurvoorbeeld

Hoe lang beef wellington in oven?

Hoe lang de beef wellington in de oven moet bakken verschilt per persoon. De één eet hun vlees liever rare en de ander medium rare. Onderstaande kerntemperaturen voor beef wellington kun je aanhouden voor de gewenste gaardheid:

  • Rare: 38 ºC - 43ºC graden
  • Medium-rare: 44 ºC- 46 ºC graden
  • Medium: 49 ºC- 53 ºC graden
  • Well done: 56 ºC + graden
Cheesecake oven

Welk vlees gebruik je voor beef wellington?

Beef wellington maak je het liefst met ossenhaas. Dit stuk rundvlees staat bekend om de malsheid. Een goedkopere optie is biefstuk, diamanthaas of rosbief. 

biefstuk bakken oven

Kan ik beef wellington van tevoren maken?

Je kunt beef wellington van tevoren klaarmaken - maar braad bak het pas op de dag van je diner af. Heb je na afloop over? Je kunt beef wellington nog zo'n 2 a 3 dagen bewaren in de koelkast of 3 maanden in de vriezer. Opwarmen doe je het liefst in de oven.

Gesneden beef wellington

Kan ik de champignons vervangen?

Het mengsel van paddenstoelen (duxelles) van beef wellington zou je kunnen vervangen door een fijngemalen notenmix (hazelnoten, walnoten en kastanjes of door een mirepoix: een combinatie van fijngesneden uien, selderij en wortel. 

uien

Wat eet je bij beef wellington?

Heerlijk bij een beef wellington zijn winterse groenten zoals wortel of knolselderij. Aardappelen gaan erbij in alle soorten en maten: gebakken, gepureerd of zelf gefrituurd met jus. 

Jamie aardappelen

Welke wijn drink je bij beef wellington?

Een klassieke combinatie bij beef wellington is een rode wijn. Ga voor een krachtige pinot noir, pomerol, Bourgogne of oudere Barolo. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker