De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

stoofvlees met friet

Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

165 min kooktijd
Stoofvlees met friet

Een recept van

Wim Ballieu

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Voor het stoofvlees
Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

Wentel het vlees kort in bloem en schroei in een andere (braad)pan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen, een snuifje zout en de specerijen. Doe de stukjes vlees bij de uien. Blus de aanbaksels van het vlees in de tweede pan af met het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (dit heet deglaceren). Zodra het bier kookt, giet je het bij de stoofpot.

Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een stukje keukentouw. Laat het kruidentuiltje samen met de kruidnagel meestoven in de pan. Besmeer de peperkoek met mosterd. Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is. Het laatste half uur kan je het deksel verwijderen om te laten inkoken tot de gewenste dikte.

Voor de frieten
Schil de aardappelen en snijd ze met de hand in gelijkvormige frieten. Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.

Verhit het frituurvet op 140°C. Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. Laat de frietjes koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier.

Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig. Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.

Onze Vlaamse kok Wim Ballieu steekt in de nieuwe reeks ‘De Streken van Wim’ de grens over voor een culinaire roadtrip door Nederland. Tien afleveringen lang maakt hij klassieke Belgische gerechten op basis van de beste Hollandse ingrediënten. Met zijn jeep en mobiele keuken trekt hij van streek naar streek, op zoek naar typisch Nederlandse producten en de gepassioneerde mensen die verantwoordelijk zijn voor het productieproces. 

De reis brengt hem langs kwekers en telers, boeren en bakkers en hij leert niet alleen hen, maar vooral hun producten beter kennen. Voorbeelden zijn stoofvlees met Friese mosterd en bier, steak tartaar met Amsterdamse tafelzuren en vol-au-vent met Chaams hoen. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

4 reacties

Echt heerlijk
peter brouwers
02-05-2023
Jammer dat de video niet meer werkt
Hans Kempen
03-07-2023
Ik heb dit gemaakt echt over heerlijk met belze frietjes in ossewit gebakken zelf frie
peter brouwers
24-08-2023
Ik heb dit gemaakt echt over heerlijk met belze frietjes in ossewit gebakken zelf frietjes geschild ik woon zelf dicht bij de Belgische grens essen top stoofvlees
peter brouwers
24-08-2023

Ook lekker