Wim Ballieu zag het levenslicht in 1982 te Veurne, aan de Vlaamse kust. Samen met zijn moeder en tante leerde hij in hun slagerij annex eetwinkel de wereld van koken en voor hij het wist schreef hij zich in voor de slager- hotelschool in Brugge. Niet snel na de start (slechts drie maanden) besloot hij de school te laten voor wat het was en zich te storten op een culinaire carriere. 

Hij begon met zijn eerste koksbaantje bij de golfclub van Gent, waarna hij zijn eigen cateringbedrijfje begon. Het Franse bedrijf Horeto zag wel brood in Wim en zijn business en besloot hem aan te nemen als product- en conceptontwikkelaar. Het cateringbedrijf Alfin groeide uit tot een bekende speler, maar ondanks dat besloot Wim terug naar school te gaan om juist een kleinschalige ondernemer te worden. 

Dit moment bleek achteraf tekenend voor zijn carriere: in 2012 opende hij Balls & Glory, waar hij tot op de dag van vandaag de lekkerste gevulde gehaktballen en stoempjes maakt. Ook B&G groeide uit tot een groot succes en inmiddels zijn er verschillende vestigingen, waaronder één in Eindhoven. 

Naast zijn balls is Ballieu inmiddels te zien in menig kookprogramma, zo werd hij bij het Vlaamse publiek beroemd door zijn deelname aan de jury van Goe Gebakken (tevens te zien op 24Kitchen) en Van Alle Markten Thuis

Vanaf 20 oktober is Wim elke donderdag op 24Kitchen te zien met zijn nieuwste programma De Streken van Wim. Hierin reist hij met een jeep Nederland door om op de mooiste plekken Vlaamse gerechten te maken, met een Hollands product in de hoofdrol. De jeep fungeert als mobiele keuken en in het wisselende land(schap) van Maas en Waal maakt hij gerechten als garnalenkroketjes, vol au vent en Luikse ballen. 

De Streken van Wim is elke donderdag om 19:00 te zien op 24Kitchen.