De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

traditionele erwtensoep

Erwtensoep is zo'n heerlijk oer-Hollands recept. Maak deze traditionele snert als lekkere opwarmer tijdens de koude winterdagen!

180 min kooktijd
erwtensoep met rookworst

Een recept van

Estée Strooker

Miniatuurvoorbeeld

"Wil je echte, traditionele erwtensoep maken met spliterwten? Ik leg je in dit recept stap-voor-stap uit hoe je dat doet. Ik garandeer je: deze proeft als bij grootmoeder thuis."

Bereidingswijze

Erwtensoep

 1. Wel de spliterwten een nacht in ruim water.

 2. Spoel de spliterwten en breng ze samen met 2 liter water, ontbijtspek, laurierblaadje en varkenspoten aan de kook. Eventueel schuim dat boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan. Laat op laag vuur circa 10 minuten trekken.

 3. Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen.

 4. Pel en snijd de uien in grove stukken. Schil en snijd de aardappels in blokjes. Pel en snijd de knoflook grof. Schil en snijd de wortels en knolselderij in blokjes.

 5. Voeg de groente toe aan de soep. (Let op: de spliterwten bovenop.) Laat de soep circa 3,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Eventueel aanvullen met water.

 6. Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.

 7. Schep de varkenspoten en het spek uit de soep. Gooi de varkenspoten weg. Snijd het spek fijn en roer door de soep. Breng op smaak met zout en peper.

 8. Pluk en hak de peterselie en roer de peterselie door de soep. Beleg de plakjes roggebrood met katenspek.

 9. Snijd de rookworst in plakjes. Serveer de soep met de rookworst erin en het roggebrood ernaast.

Niet alleen de ingrediënten - zoals bijvoorbeeld de varkenspoten voor de smaak en het vlees - maken de snert. Er zijn wat handige tips & trucs als het op erwtensoep maken aankomt:

 1. Snijd het gerookte spek niet fijn, maar grof. Estée: 'De erwtensoep staat zo een uur of drie vier op, dus je wilt niet dat alles verdwijnt.'
 2. Gebruik ook prei in plaats van alleen maar ui. 'Prei is een stuk milder dan ui en geeft de erwtensoep die hele mooie zachte, maar toch een beetje pittige smaak. Voor mij een onmisbaar ingrediënt.'
 3. Voeg hét hoofd-ingrediënt, de spliterwten, als laatste toe. Waarom? Estée legt uit: 'De spliterwten doe ik expres bovenop. Als je ze onderop zou doen - de hitte komt van onderaf - dan heb je kans dat de erwtensoep verbrandt. Er zit best veel zetmeel in spliterwten, dat koekt aan. Echt heel vies...'
 4. Wees niet te zuinig met zout. Deze erwtensoep maak je helemaal zonder pakjes en zakjes. 'Het is een flinke pan: als je denkt dat je genoeg zout hebt, doe je er nog een klein beetje bij.'

Ingrediënten erwtensoep

In erwtensoep zit standaard spliterwten, prei, knolselderij, wortelen, selderij en rookworst. Voor snert wordt daar varkensvlees, spek en botten aan toegevoegd. 

Miniatuur

Erwtensoep afkoelen

''Als je verse soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan eerst goed afkoelen. Versnel het afkoelproces door de soeppan in een bak met koud water of ijs te zetten.''

Miniatuurvoorbeeld

Erwtensoep bewaren in de koelkast

 Zodra de soep is afgekoeld zet je deze goed afgesloten in de koelkast. Je kunt de erwtensoep (snert) nu zo’n twee dagen bewaren in de koelkast.

Vegetarische erwtensoep

Erwtensoep bewaren in de vriezer

Giet afgekoelde soep in één of meerdere vershoudbakjes en zet deze in de vriezer. Bij minimaal -18˚C kun je de soep zo’n drie maanden bewaren. Voor het opwarmen moet je de soep volledig laten ontdooien. 

erwtensoep met munt-creme fraiche en parmaham

Wat eet je bij erwtensoep?

In de erwtensoep gaat natúúrlijk rookworst. Wil je er iets bij serveren? Ga dan voor de ultieme klassieker: snert met roggebrood en plakjes katenspek. 

Roggebrood

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Snap niet goed dat het recept aangeeft om de varkenspoten weg te gooien. Aan een varkenspoot zit behoorlijk wat vlees wat je eraf kunt halen, het vet eraf snijden en het vlees klein snijden. Dat brengt echt smaak aan de soep.
Rien Jansens
12-01-2024

Ook lekker