Estée Strooker

Ingredienten

4
Personen

Traditionele erwtensoep

  • 500 g spliterwten
  • 200 g ontbijtspek
  • 2 varkenspoten of krabbetjes
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 3 aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 winterwortels
  • 0.5 knolselderij
  • 1 magere rookworst
  • 0.25 bosje bladpeterselie
  • roggebrood
  • 100 g katenspek
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 laurierblaadje

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur
  • Wel de spliterwten een nacht in ruim water.

Erwtensoep

  • Spoel de spliterwten en breng ze samen met 2 liter water, ontbijtspek, laurierblaadje en varkenspoten aan de kook. Eventueel schuim dat boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan.
  • Laat op laag vuur circa 10 minuten trekken.
  • Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen.
  • Pel en snijd de uien in grove stukken.
  • Schil en snijd de aardappels in blokjes.
  • Pel en snijd de knoflook grof.
  • Schil en snijd de wortels en knolselderij in blokjes
  • Voeg de groente toe aan de soep.
  • Laat de soep circa 1,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Eventueel aanvullen met water.

Soep serveren

  • Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Schep de varkenspoten en het spek uit de soep.
  • Gooi de varkenspoten weg, snijd het spek fijn en roer door de soep.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Pluk en hak de peterselie en roer de peterselie door de soep. Beleg de plakjes roggebrood met katenspek
  • Snijd de rookworst in plakjes.
  • Serveer de soep met de rookworst erin en het roggebrood ernaast.

TIP: wil je knalgroene gladde soep, wacht dan met toevoegen van spek en rookworst. Gebruik een staafmixer om de soep te pureren nadat je de peterselie hebt toegevoegd.

Geef je waardering

5150
Traditionele erwtensoep