De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

traditionele erwtensoep

Erwtensoep is zo'n heerlijk oer-Hollands recept. Maak deze traditionele snert als lekkere opwarmer tijdens de koude winterdagen!

180 MIN
Erwtensoep

Een recept van

Estée Strooker

Miniatuurvoorbeeld

Wil je echte, traditionele erwtensoep maken? 24Kitchen-chef Estée Strooker legt in dit recept stap voor stap uit hoe je de lekkerste erwtensoep thuis maakt. 

Bereidingswijze

Voor je begint:

Wel de spliterwten een nacht in ruim water.

Erwtensoep

Stap 1:

Spoel de spliterwten en breng ze samen met 2 liter water, ontbijtspek, laurierblaadje en varkenspoten aan de kook. Eventueel schuim dat boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan.

Stap 2:

Laat op laag vuur circa 10 minuten trekken.

Stap 3:

Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen.

Stap 4:

Pel en snijd de uien in grove stukken. Schil en snijd de aardappels in blokjes. Pel en snijd de knoflook grof. Schil en snijd de wortels en knolselderij in blokjes.

Stap 5:

Voeg de groente toe aan de soep. (Let op: de spliterwten bovenop.) Laat de soep circa 3,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Eventueel aanvullen met water.

Ertwensoep afmaken & serveren

Stap 1:

Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.

Stap 2:

Schep de varkenspoten en het spek uit de soep. Gooi de varkenspoten weg. Snijd het spek fijn en roer door de soep.

Stap 3:

Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4:

Pluk en hak de peterselie en roer de peterselie door de soep. Beleg de plakjes roggebrood met katenspek.

Stap 5:

Snijd de rookworst in plakjes. Serveer de soep met de rookworst erin en het roggebrood ernaast.

Tip: knalgroene gladde snert

Wil je knalgroene gladde soep? Wacht dan met toevoegen van spek en rookworst. Gebruik een staafmixer om de soep te pureren nadat je de peterselie hebt toegevoegd.

Zoals Estée aan het begin van de video al zegt: erwtensoep is een oer-Hollands recept en heerlijk voor de koude winterdagen. Hoe maak je die traditionele snert zonder pakjes, zakjes of smaakversterkers?

Heel simpel: met de juiste ingrediënten en wat geduld. Want de soep mag lekker lang pruttelen. Een perfecte maaltijd dus om op zaterdagmiddag te maken en (vroeg) in de avond lekker te verorberen.

Erwtensoep maken: tips en tricks

Niet alleen de ingrediënten - zoals bijvoorbeeld de varkenspoten voor de smaak en het vlees - maken de snert. Er zijn wat handige tips & trucs als het op erwtensoep maken aankomt:

  1. Snijd het gerookte spek niet fijn, maar grof. Estée: 'De erwtensoep staat zo een uur of drie vier op, dus je wilt niet dat alles verdwijnt.'
  2. Gebruik ook prei in plaats van alleen maar ui. 'Prei is een stuk milder dan ui en geeft de erwtensoep die hele mooie zachte, maar toch een beetje pittige smaak. Voor mij een onmisbaar ingrediënt.'
  3. Voeg hét hoofd-ingrediënt, de spliterwten, als laatste toe. Waarom? Estée legt uit: 'De spliterwten doe ik expres bovenop. Als je ze onderop zou doen - de hitte komt van onderaf - dan heb je kans dat de erwtensoep verbrandt. Er zit best veel zetmeel in spliterwten, dat koekt aan. Echt heel vies...'
  4. Wees niet te zuinig met zout. Deze erwtensoep maak je helemaal zonder pakjes en zakjes. 'Het is een flinke pan: als je denkt dat je genoeg zout hebt, doe je er nog een klein beetje bij.'

Kun je erwtensoep bewaren?

Jazeker, verse erwtensoep kun je op verschillende manieren bewaren. Alhoewel de soep natuurlijk het allerlekkerste smaakt wanneer deze vers is. De Hollandse snert kun je zowel in de koelkast als in de vriezer bewaren.

Erwtensoep bewaren in de koelkast

Als je verse soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan eerst goed afkoelen. Tip: versnel het afkoelproces door de soeppan in een bak met koud water of ijs te zetten. Zodra de soep is afgekoeld zet je deze goed afgesloten in de koelkast. Je kunt de erwtensoep (snert) nu zo’n twee dagen bewaren in de koelkast.

Erwtensoep bewaren in de vriezer

Ook in de vriezer kun je erwtensoep prima bewaren. Hierbij geldt dat de erwtensoep ook eerst moet afkoelen. Giet de erwtensoep vervolgens in één of meerdere vershoudbakjes en zet deze in de vriezer. Bij minimaal -18˚C kun je de soep zo’n drie maanden bewaren. Voor het opwarmen moet je de soep volledig laten ontdooien. 

Wat eet je bij erwtensoep?

Ín de erwtensoep gaat natúúrlijk rookworst. Wil je er iets bij serveren? Ga dan voor de ultieme klassieker: snert met roggebrood en plakjes katenspek. 
 

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker