Het verschil zit 'm in de details, zegt men weleens. Dat is voor het onderscheid tussen snert en erwtensoep niet anders. In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. 

Snert heet officieel pas snert nadat de soep een dag 'gestaan' heeft. De gelatine die in het bot zit maakt de soep geleidelijk dikker en daarmee in veler ogen lekkerder. De oorsprong van de benaming is Fries en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het woord 'sneirts', wat zoveel betekent als 'in één teug.' Gezien de heerlijke smaak van de soep kunnen we ons uitstekend vinden in die omschrijving. 

Of je nou liever snert of erwtensoep eet, is ons om het even. Beide zijn kneiter lekker en de tijd in de keuken dubbel en dwars waard. Daarom is het wat ons betreft altijd snert-weer. Check hieronder onze recepten. 

Snert

Scheveningse snert

Scheveningse snert van chef Evert te Pas. Niet met varkensvlees en rookworst máár met koolvis. Let dus wel op dat je 'm pas na een dag opeet. ;)  

Erwtensoep roggebrood

Erwtensoep

Voor de traditie-getrouwen onder ons: échte erwtensoep van chef Andy McDonald. Inclusief roggebrood met mosterd en katenspek!