Het verschil tussen erwtensoep en snert

Het verschil zit 'm in de details, zegt men weleens. Dat is voor het onderscheid tussen snert en erwtensoep niet anders. In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. 

Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft. De gelatine die in het bot zit maakt de soep geleidelijk dikker en daarmee in veler ogen lekkerder. De oorsprong van de benaming is Fries en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het woord 'sneirts', wat 'in één teug' betekent. Gezien de heerlijke smaak van de soep kunnen we ons uitstekend vinden in die omschrijving!

Snert of erwtensoep?

Of je nu liever snert of erwtensoep eet, het is ons om het even. Beide zijn kneiter lekker en de tijd in de keuken dubbel en dwars waard. Daarom is het wat ons betreft altijd snert-weer. Bekijk hieronder onze heerlijke recepten voor snert en traditionele erwtensoep.

Klassieke snert

De enige échte winterklassieker: snert. In dit recept lees je stap voor stap hoe je een klassieke snert moet maken. En onthoud: het moet één dag staan wil het de naam 'snert' krijgen ;)

Erwtensoep

Traditionele erwtensoep

Wil je echte, traditionele erwtensoep maken? 24Kitchen-chef Estée Strooker legt in dit recept stap voor stap uit hoe je de lekkerste erwtensoep thuis maakt. 

Erwtensoep