Kalkoen pekelen
-
Kook het water met het zout en de suiker. Rasp de schil van de citroen en clementines erbij. Knijp het sap erboven uit. Doe de rest van de ingrediënten erbij behalve het cranberry sap. Laat nog 5 minuten koken.
-
Doe het vuur uit en het sap erbij. Laat helemaal afkoelen. Doe het in een grote zak bij de kalkoen en zuig de lucht eruit. Knoop dicht en zet 24 uur weg op een koele plek.
Kalkoenvulling maken
-
Maal het brood, de goudreinet, ui, cranberries, pistache, salie fijn in de keukenmachine. Rasp er de citroenschil en nootmuskaat overheen.
-
Maal de speklap en spekplaat tot gehakt in de keukenmachine. Mix alles door elkaar en zet apart.
Kalkoen klaarmaken: kruiden en bakken
-
Zet de oven aan op 220 °C. Haal de kalkoen uit de pekel. Spoel af en dep droog. Kruid de buikholte met zout en peper.
-
Snijd de salie en rozemarijn fijn. Doe bij de boter. Rasp de knoflook boven de boter. Rasp de schil van de clementine en citroen boven de boter en pers het sap eruit. Doe 4 eetlepels olijfolie erbij. Rasp een kwart nootmuskaat erbij. Doe er zout en peper bij. Meng alles goed.
-
Vul de kalkoen onder de huid met deze boter. Snijd de uien in kwarten en de clementine doe in de buik van de kalkoen. Wrijf de kalkoenhuid in met nog wat van de boter en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie.
-
Leg de kalkoen op een rooster boven een bakblik. Bak de kalkoen 40 minuten op 220 °C in de oven.
-
Haal de kalkoen uit de oven en schakel de oven terug naar 180°C. Verwijder de clementines en vul de kalkoen met de eerder gemaakte vulling.
-
Zet de kalkoen terug in de oven en bak nog zo'n 1,5 uur tot deze een kerntemperatuur aangeeft van 74 ºC in het dikste deel van de dij.
-
Dek de kalkoen af en laat 30 minuten rusten. Maak ondertussen de jus.
Luxe jus
-
Giet de jus van de kalkoen uit het bakblik in een pan.
-
Hak de pancetta en ui fijn en voeg toe in de pan. Snijd de citroen en clementine waarmee de kalkoen eerder gevuld was grof en voeg toe aan de pan, samen met de rozemarijn en tomaten.
-
Voeg de gezeefd bloem toe en bak een paar minuten mee. Giet daarna de cider erbij en breng aan de kook. Laat dit voor de helft inkoken. Giet de bouillon erbij en kook opnieuw tot de helft in. Zeef de jus en schenk in een kom.
-
Serveer de kalkoen met de luxe jus.
3 reacties