De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

gevulde kerstkalkoen - hét recept

Ben je op zoek naar een recept voor gevulde kerstkalkoen? Dit recept van Miljuschka kan niet mislukken. Kalkoenvulling maken, kalkoen vullen en kalkoen klaarmaken in de oven. Zó ga je aan de slag. 

180 min kooktijd
kerstkalkoen met laurier en salie

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Gevulde kalkoen met kerst. Kan het traditioneler? Kalkoen is heel geschikt voor diners waarbij er veel personen aan tafel schuiven. Niet zo gek dus, dat je ‘m vaak op de kersttafel vindt. Dit recept kan (haast) niet mislukken. En dat maakt ‘m nog geschikter voor de feestdagen die toch al een tikkie stressvol kunnen zijn."

Bereidingswijze

Kalkoen pekelen

 1. Kook het water met het zout en de suiker. Rasp de schil van de citroen en clementines erbij. Knijp het sap erboven uit. Doe de rest van de ingrediënten erbij behalve het cranberry sap. Laat nog 5 minuten koken. 

 2. Doe het vuur uit en het sap erbij. Laat helemaal afkoelen. Doe het in een grote zak bij de kalkoen en zuig de lucht eruit. Knoop dicht en zet 24 uur weg op een koele plek.

Kalkoenvulling maken

 1. Maal het brood, de goudreinet, ui, cranberries, pistache, salie fijn in de keukenmachine. Rasp er de citroenschil en nootmuskaat overheen.

 2. Maal de speklap en spekplaat tot gehakt in de keukenmachine. Mix alles door elkaar en zet apart.

Kalkoen klaarmaken: kruiden en bakken

 1. Zet de oven aan op 220 °C. Haal de kalkoen uit de pekel. Spoel af en dep droog. Kruid de buikholte met zout en peper. 

 2. Snijd de salie en rozemarijn fijn. Doe bij de boter. Rasp de knoflook boven de boter. Rasp de schil van de clementine en citroen boven de boter en pers het sap eruit. Doe 4 eetlepels olijfolie erbij. Rasp een kwart nootmuskaat erbij. Doe er zout en peper bij. Meng alles goed.

 3. Vul de kalkoen onder de huid met deze boter. Snijd de uien in kwarten en de clementine doe in de buik van de kalkoen. Wrijf de kalkoenhuid in met nog wat van de boter en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie.

 4. Leg de kalkoen op een rooster boven een bakblik. Bak de kalkoen 40 minuten op 220 °C in de oven.

 5. Haal de kalkoen uit de oven en schakel de oven terug naar 180°C. Verwijder de clementines en vul de kalkoen met de eerder gemaakte vulling.

 6. Zet de kalkoen terug in de oven en bak nog zo'n 1,5 uur tot deze een kerntemperatuur aangeeft van 74 ºC in het dikste deel van de dij.

 7. Dek de kalkoen af en laat 30 minuten rusten. Maak ondertussen de jus. 

Luxe jus

 1. Giet de jus van de kalkoen uit het bakblik in een pan. 

 2. Hak de pancetta en ui fijn en voeg toe in de pan. Snijd de citroen en clementine waarmee de kalkoen eerder gevuld was grof en voeg toe aan de pan, samen met de rozemarijn en tomaten.

 3. Voeg de gezeefd bloem toe en bak een paar minuten mee. Giet daarna de cider erbij en breng aan de kook. Laat dit voor de helft inkoken. Giet de bouillon erbij en kook opnieuw tot de helft in. Zeef de jus en schenk in een kom.

 4. Serveer de kalkoen met de luxe jus. 

Hoe voorkom je droge kalkoen?

Belangrijk is dat je een kalkoen haalt die niet ingevroren is geweest. De volgende stap, voordat je echt aan het bereiden slaat: laat de kalkoen op kamertemperatuur komen. Verder helpt nat pekelen, de kalkoen insmeren met veel boter, tijdens het bakken overgieten met braadvocht en 'm eerst zonder vulling bakken. Als allerlaatste stap laat je de kalkoen minimaal 30 minuten rusten voordat je 'm aansnijdt. 

Geroosterde kalkoenborstfilet

Hoe lang moet kalkoen in de oven?

Dit is afhankelijk van de oventemperatuur en de grootte van de kalkoen. Bij dit recept gaat de kalkoen 2 uur en 10 in de oven op 2 verschillende temperaturen. Om precies te weten hoelang een kalkoen in de oven moet, gebruik je het liefst een oventhermometer. Deze steek je in het dikste deel van de dij van de kalkoen en moet 74 ºC aangeven.

Miniatuur

Hoe moet je kalkoen vullen?

Bak de kalkoen eerst zonder vulling. Wanneer je de temperatuur van de oven verlaagt kun je de vulling toevoegen. Het vullen zelf is heel simpel: leg de kalkoen met de borst omhoog en vul de buikholte met het gehaktmengsel. Optioneel: naai de kalkoen dicht met keukentouw. 

Miniatuurvoorbeeld

Hoeveel kalkoen per persoon?

Serveer je kalkoen als hoofdgerecht reken je op 300 tot 500 gram kalkoen per persoon. Bij een gevulde kalkoen mag dit iets minder zijn. Voor 4 personen is een kalkoen van 2 kilo dus ruim voldoende. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

3 reacties

Hoi hoi, bedoel je echt 10x mosterdzaadjes en karwijzaadjes? Niet 10 gr of 1 gr? Of 1 theelepeltje? 🤔 Groetjes!
Sayira Rodríguez
23-12-2023
Top, derde jaar op rij dat ik op deze wijze de kerstkalkoen maak. Wordt nu beschouwd als een kok ipv een stuntel die nog geen water kon komen. Goede uitleg en een verrukkelijk gerecht!
Peter Oosting
23-12-2023
Er staat nergens dat je de panchetta op de kalkoen moet doen
Colinda van Velsen
23-12-2023

Ook lekker