De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

gyros met kruidensaus

Gyros, een van de populairste gerechten uit Griekenland. En terecht! Eet het samen met een frisse kruidensaus en lekkere pitabroodjes.

180 min voorbereidingstijd
60 min (voor)bereidingstijd
gyros

Een recept van

Danny Jansen

Danny Jansen

"Een echt lekker broodje gyros haal je niet bij de snackbar, maar maak je zelf. Opa Jannis en ik laten zien hoe je dit doet."

Bereidingswijze

Gyros 

  1. Halveer een grote ui. Steek in het midden van de ui een paar stevige houten prikkers of een grillspies. Zet de gehalveerde ui met prikkers in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 °C. 

  2. Snijd de procureur in dunne plakken van circa 7 mm dik. Leg de plakken procureur uit over de snijplank en bestrooi de plakken met zout en peper naar smaak, rigani en knoflookpoeder. 

  3. Prik de procureur op de pies. Bouw de spies zodanig op dat deze enigszins rond wordt. Vouw eventueel de plakken dubbel als ze te breed zijn. Giet circa 150 ml water in de ovenschaal. Plaats de gyros in de hete oven. Gaar op 180 °C 60 minuten in de oven. Zet daarna de oven uit en laat het vlees nog 30 minuten in de oven staan. 

  4. Snijd het gegaarde vlees in reepjes. Pel de ui en snijd deze ook in stukjes. Verwarm een ruime bakpan en bak het vlees en de gesneden ui krokant in 2 eetlepels olijfolie op matig vuur.  

Kruidensaus 

  1. Hak 3 takjes koriander en een kwart bos bladpeterselie fijn. Pel en rasp 2 teentjes knoflook. Meng 4 eetlepels Griekse yoghurt met 1 eetlepel olijfolie, rasp en sap van een halve citroen, de fijngehakte kruiden en knoflook. Voeg naar smaak zout en peper toe. 

Garnering en serveren 

  1. Snijd een kwart kropsla in dunne reepjes. Pel en halveer een rode ui, snijd in dunne halveringen. 

  2. Grill de pita’s kort in een hete grillpan. Smeer de pita in met de kruidensaus. Beleg de pita met de sla, rode uien en gyros. Vouw de pita dubbel en eet smakelijk! 

    De gyros kan ook in de oven of op de BBQ met spit worden gemaakt. 

    Houd je niet van varkensvlees? Vervang de procureur dan door geplette kippendijen zonder vel.  

Dit geliefde 24Kitchen-programma met chefkok Danny Jansen is terug van weggeweest! Ook in dit seizoen kookt hij met de leukste oma's, en deze keer ook een opa, de lekkerste familierecepten.

 

ZOADK-ART

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker