Gyros
-
Halveer een grote ui. Steek in het midden van de ui een paar stevige houten prikkers of een grillspies. Zet de gehalveerde ui met prikkers in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 °C.
-
Snijd de procureur in dunne plakken van circa 7 mm dik. Leg de plakken procureur uit over de snijplank en bestrooi de plakken met zout en peper naar smaak, rigani en knoflookpoeder.
-
Prik de procureur op de pies. Bouw de spies zodanig op dat deze enigszins rond wordt. Vouw eventueel de plakken dubbel als ze te breed zijn. Giet circa 150 ml water in de ovenschaal. Plaats de gyros in de hete oven. Gaar op 180 °C 60 minuten in de oven. Zet daarna de oven uit en laat het vlees nog 30 minuten in de oven staan.
-
Snijd het gegaarde vlees in reepjes. Pel de ui en snijd deze ook in stukjes. Verwarm een ruime bakpan en bak het vlees en de gesneden ui krokant in 2 eetlepels olijfolie op matig vuur.
Kruidensaus
-
Hak 3 takjes koriander en een kwart bos bladpeterselie fijn. Pel en rasp 2 teentjes knoflook. Meng 4 eetlepels Griekse yoghurt met 1 eetlepel olijfolie, rasp en sap van een halve citroen, de fijngehakte kruiden en knoflook. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Garnering en serveren
-
Snijd een kwart kropsla in dunne reepjes. Pel en halveer een rode ui, snijd in dunne halveringen.
-
Grill de pita’s kort in een hete grillpan. Smeer de pita in met de kruidensaus. Beleg de pita met de sla, rode uien en gyros. Vouw de pita dubbel en eet smakelijk!
0 reacties