Gevulde chocolade? Check. Boterkoek? Check. Dit recept van Miljuschka voor een gevulde chocolade-boterkoek is weer zo'n voorbeeld van hoe twee elementen die los al heerlijk zijn, samen nóg veel lekkerder worden.

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

4
Porties

Boterkoek

  • 215 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 110 g witte basterdsuiker
  • 100 g kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 2 g zout
  • 1 ei + extra voor bestrijken
  • 250 g patentbloem
  • 5 g cacao

Amandelspijs

  • 200 g amandelmeel
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 1 ei

Afwerking

  • 15 g witte chocolate chips
  • 15 g pure chocolate chips
  • 50 g hazelnootpasta
  • 32 amandelen, gehalveerd
  • 1 ei voor bestrijken

Extra nodig

  • mixer of keukenmachine met bisschopshaak
  • 4 ronde vormpjes met losse bodem (van 10 cm)

Bereidingswijze

Totale tijd: 55 minuten

Boterkoek 
 
Stap 1: 
Mix de boter in de keukenmachine of met een mixer tot deze helemaal glad en romig is. Voeg de suiker, citroenrasp, zout en basterdsuiker toe en mix door.  Voeg het ei toe tot meng tot deze helemaal is opgenomen. 

Stap 2: 
Zeef de bloem en het cacaopoeder voeg deze toe aan het botermengsel. Mix tot een samenhangend deeg. 

Stap 3: 
Wikkel het deeg in folie en leg in de koelkast tot gebruik.  

Amandelspijs 
Doe de amandelmeel in de mengkom van je keukenmachine en voeg hier de fijne kristalsuiker aan toe. Rasp de schil van een citroen boven de mengkom en voeg ook het ei toe. Laat de keukenmachine draaien tot alles goed is gemengd en het amandelspijs begint te plakken. Kneed het amandelspijs even met je vingers om te controleren of het nu makkelijk kneedbaar is, meng anders nog even kort door. 

Afwerking 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht). 

Stap 2: 
Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht. 

Stap 3: 
Steek vier rondjes uit met behulp van de vormpjes. Bewaar het overblijvende deeg. Leg de vier rondjes deeg elk in een bakvormpje en druk goed in de randjes aan. 

Stap 4: 
Verdeel de hazelnootpasta over de bodems. Verdeel het amandelspijs over deze laag en zorg dat de bovenkant mooi egaal en plat is. Druk hier wat choco chips in en zorg dat deze niet uitsteken.  

Stap 5: 
Rol het resterende deeg opnieuw uit op een bebloemd aanrecht. Steek 4 rondjes uit voor de bovenkant. Leg deze op de bakvormpjes en druk goed aan bij de zijkanten. Decoreer met de amandelen en bestrijk met ei. 

Stap 6: 
Bak de gevulde boterkoeken op een bakplaat in 20–25 minuten goudbruin in de oven. 

Ontdek hier alle andere recepten uit Bak Met Miljuschka

Geef je waardering

20
Gevulde chocolade-boterkoek
Gevulde chocolade-boterkoek (ver)