De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

coq au vin

Misschien wel het beroemdste stoofgerecht in Frankrijk: coq au vin. Deze Franse klassieker zit bomvol smaak en is supermals. Maar een stedentrip is overbodig met dit heerlijke recept van John.

90 MIN
Coq au vin

Een recept van

John Gerdsen

Miniatuurvoorbeeld

Misschien wel het beroemdste stoofgerecht in Frankrijk: coq au vin. Deze Franse klassieker zit bomvol smaak en is supermals. Maar een stedentrip is overbodig met dit heerlijke recept van John.

Bereidingswijze

  1. Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook fijn.
  2. Verhit een scheut olie en de boter in een braadpan en bak de kip rondom goudbruin.
  3. Haal de kip uit de pan en bestrooi met zout en peper.
  4. Zet het vuur laag en fruit de ui en de knoflook in de braadpan. Voeg het spek toe en roer de bloem erdoor. Laat de bloem circa 5 minuten garen en blus af met rode wijn. Voeg de tijm en de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de kip en de laurier toe aan het vocht, draai het vuur laag en gaar de kip met deksel op de pan circa 30 minuten.
  5. Snijd de champignons in vieren en voeg ze 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe aan de coq au vin. Eet smakeijk!

Wat is coq au vin?

Coq au vin, ook wel haan in de wijn, is een typisch Frans stoofgerecht. De basis voor deze stoofschotel is een hele haan en rode wijn, bij voorkeur eentje uit de Bourgogne. In de variant zoals wij 'm kennen voegen we nog een uitje, knoflook, spek en kastanjechampignons toe, en serveren we er bijvoorbeeld rijst of aardappelen bij.

Wat eet je bij coq au vin?

Coq au vin kun je serveren met een romige aardappelpuree, aardappelgratin, friet, rijst of gekruide haricots verts. Maar dit recept is natuurlijk ook hartstikke lekker met een écht Frans stokbrood.

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker