Kooktips

De trots van de Amerikaanse keuken: de barbecue

Als je denkt aan de Amerikaanse keuken gaat het al snel over vet en ongezond eten, maar dat er veel meer valt te proeven én te genieten bewijst Miljuschka in Grenzeloos Koken Amerika. 
Zo is een belangrijke speler in de Amerikaanse keuken de barbecue en dan met name in de zuidelijke staten. In Miljuschka's foodtrucs kon je al zien hoe belangrijk het eigenlijk vrij simpele apparaat is, maar vooral ook dat je er veel meer mee kan dan alleen een hamburger of kipsaté grillen. 
Vleesgerechten op de barbecue Eén van de bekendste gerechten is bijvoorbeeld pulled pork, waarbij een stuk procureur (in Amerika ook wel Boston Butt genoemd) urenlang wordt gegaard op lage temperatuur. Hierdoor kunnen de smaken zich optimaal ontwikkelen, wordt het vlees heerlijk mals én smelt het gemarmerde vet waardoor het geheel lekker sappig wordt. 
Een andere trots van de Southern States is brisket, wat je kunt zien als het runder-equivalent van pulled pork. Ook het gebruikte klapstuk wordt urenlang gegaard op de barbecue, waarbij de bark voor velen het belangrijkst is: de combinatie van vet en kruiden uit de marinade die een goddelijke korst om het vlees vormen. Volgens velen kun je hieraan een echte expert herkennen. 
En ja, ook ribs komen veelvuldig aan bod. Zowel runder als varkensribben worden gemarineerd en - wederom gedurende lange tijd - gegaard op de barbecue. Het resultaat zijn vaak sticky ribs die je met je handen eet. 


Voor erbijNaast de nodige marinades en kruidenmelanges wordt het vlees (of vis!) geserveerd met allerhande sauzen, salades en andere gerechten. De heilige drie-eenheid van coleslaw, gepofte aardappels en barbecuesus blijft een winnaar, maar daarnaast is er nog zo veel meer te proeven. 
Denk aan maïskolven, gegrild op de barbecue en getopt met een flinke lik boter. Of wat dacht je van (brioche)broodjes die niet alleen drager zijn van het vlees, maar ook je partner in crime om restjes jus en saus op te slurpen.