Kooktips

Bramen plukken

In augustus en september is het bramenseizoen. Wanneer ze op hun best zijn? De natuur laat zich lastig voorspellen. Als jij een struik kent waar je kunt plukken, kun je het beste elke dag even gaan kijken wanneer de bramen pluk-rijp zijn. Onderstaande tips helpen je op weg.

Voorbereiding
Het lijkt logisch, maar toch als geheugensteuntje: zorg voor een lange broek, dichte schoenen, lange mouwen en een emmertje. Zo raak je niet beschadigd door de doorns Let overigens op dat de emmer niet te vol raakt: een dikke laag bramen zorgt voor te veel gewicht op de onderste vruchten, die daardoor geplet worden.

Welke wel, welke niet?
Blauw-zwart gekleurde bramen zijn rijp. Hoe groter, hoe meer smaak de braam heeft. De bramen moeten makkelijk loslaten van het steeltje, je hoeft geen kracht te zetten. Rode of groene bramen moet je laten zitten aan de struik.

Waar plukken?
Aan de randen van bossen en in de duinen vind je vaak grote bramenstruiken. In de vrije natuur is het toegestaan te wildplukken, maar pas op: op priv├ęterrein is dit niet het geval. Kijk dus uit met plukken bij (verlaten) gebouwen of bijvoorbeeld (kasteel)tuinen.

Hoe gebruiken?
De bramen die je hebt geplukt komen uit de vrije natuur, en kunnen dus best een insect meer of minder bevatten. Een goede wasbeurt is geen overbodige luxe. Omdat de vruchten heel kwetsbaar zijn, moet je dit voorzichtig aanpakken. Het beste kun je de bramen in ruim water met zout leggen. Het vuil komt dan na een tijdje vanzelf bovendrijven. Dep de bramen vervolgens voorzichtig droog met wat keukenpapier of laat ze uitlekken op een doek of vel bakpapier.