Bramen met gekaramelliseerde rode biet en kaneelsabayon, saus van bramen en rode port
Rode biet
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Wikkel de bieten in dubbel aluminiumfolie.
- Pof ze in de oven in circa 45 minuten gaar.
- Laat ze afkoelen in de folie.
- Pel en snijd de bieten in blokjes van driekwart cm.
Bramen-portsaus
- Breng de bramen met de rode port aan de kook.
- Laat circa 10 minuten zacht koken tot het voor de helft is ingedampt.
- Schep de saus door een zeef en voeg naar smaak honing toe.
Bramenmousse
- Spatel de bramenpuree door de mascarpone.
Kaneelsabayon
- Meng alle ingrediënten met elkaar in een schaal en klop met een garde door elkaar.
- Plaats de schaal op een pan met water (au bain-marie) dat net onder het kookpunt is.
- Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en de eidooiers gelijkmatig gebonden.
- Klop het mengsel met de garde schuimig. Blijf voortdurend kloppen! Het mengsel moet binden tot een zeer luchtige, zalfachtige saus.
- Haal de schaal van de bain-marie zodra het mengsel schuimig en gebonden is en klop de sabayon nog even door.
Bietenwafel
- Pof of kook de biet. Pel de biet.
- Verwarm de oven voor op 90 ºC.
- Pel en snijd de biet flinterdun.
- Bestrijk met olijfolie en leg ze op een bakplaat.
- Droog ze circa 1 uur in de oven.
Eindbereiding
- Rooster de bieten licht in een droge koekenpan.
- Voeg honing toe en karamelliseer de bieten.
- Verdeel de bramen over het bord.
- Lepel er warme kaneelsabayon overheen.
- Vorm met een warme lepel een quenelle van de bramenmousse.
- Steek er een bietenwafel in.
- Lepel de bramenportsaus er langs.
Frambozen met avocado-dragonijsparfait, gepofte rode paprika in sinaasappelstroop, specerijen meringue
Dragonstroop
Pluk en pureer de dragon met de suikersiroop.
Avocado-dragon ijsmousse
- Halveer de avocado’s en verwijder de pit.
- Bewaar een halve avocado voor de presentatie.
- Schep met een lepel het vruchtvlees uit de andere halve avocado’s.
- Prak het vruchtvlees samen met de dragonstroop, Cointreau, limoenrasp en sap van halve limoen fijn met een vork.
- Roer de avocadopuree door een zeef.
- Klop de slagroom met de helft van de suiker bijna stijf, spatel er de avocadomousse door en zet in de koelkast.
- Meng de eidooiers, het ei, de rest van de suiker in een schaal en plaats op een pan met heet water.
- Klop het mengsel direct met een garde schuimig en lauwwarm tot circa 40°C.
- Klop het eimengsel daarna met de mixer op de hoogste stand buiten het warmwaterbad in circa 5 minuten koud en luchtig.
- Roer de eimassa met een spatel door de avocadomousse, maar zo dat er geen of weinig lucht verloren gaat.
- Schep de mousse in glazen of in een schaal en laat minstens 2 uur bevriezen bij circa -18 °C.
- Zet de ijsmousse circa 10 minuten voor het serveren uit de diepvries.
Meringue
- Voor het maken van de meringuewafels is een sjabloon nodig om het eiwitschuim in te strijken.
- Knip daarvoor uit hard plastic van circa 2 mm dik (bijvoorbeeld uit een dekseltje) een cirkel met een doorsnede van 10 à 11 cm. Maak er ook een ‘lipje’ aan zodat het sjabloon bij het uitstrijken goed kan worden vast gehouden.
- Snijd of knip uit het midden van de cirkel een rondje van 6 à 7 cm doorsnede.
- Verwarm de oven voor op 85 ºC.
- Vijzel de kardemom, korianderzaad, steranijs en szechuan zeer fijn en zeef het gemalen mengsel.
- Bedek een bakplaat met bakpapier of een siliconen matje.
- Klop de eiwitten met een handmixer stijf.
- Voeg onder voortdurend kloppen in drie gedeelten de suiker toe en blijf daarna door kloppen tot alle suiker is opgelost en het eiwit in glanzende stijve pieken blijft staan.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
- Roer met een spatel voorzichtig de poedersuiker, vanille en specerijen door het eiwitschuim.
- Strijk het schuim met behulp van een paletmes, 3 mm dik in de ronde sjabloon of spuit lange smalle staafjes.
- Droog de schuimpjes gedurende 3 uur in de voorverwarmde oven tot ze volkomen droog en bros zijn.
Sinaasappelsaus
- Pers de sinaasappels uit en zeef het sap.
- Breng het sinaasappelsap met de maple syrup aan de kook.
- Laat indampen tot het stroperig is.
Eindbereiding
- Verdeel de frambozen over het bord.
- Schil en snijd de papaja en avocado in parten.
- Leg er een part avocado en twee parten papaja bij.
- Serveer de ijsmousse erbij en lepel de sinaasappelsaus erover.
- Leg er een meringue tegenaan en geef eventueel met een gasbrander een kleurtje aan de meringue.
0 reacties