Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
Registreer in 1 minuut
24Kitchen homepage

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  • Recepten
    • 24Kitchen: Top 5
      • 1. Zalm Uit De Oven
      • 2. Bananenbrood
      • 3. Mexicaanse Wraps Met Gehakt
      • 4. Broccolisoep
      • 5. Chili Con Carne
    • Asperges: Top 5
      • 1. Asperges Koken
      • 2. Aspergesoep
      • 3. Asperges Met Ham En Ei
      • 4. Aspergequiche
      • 5. Groene Asperges Uit De Oven
    • Pasta: Top 5
      • 1. Pasta Carbonara
      • 2. Pasta Pesto
      • 3. Spaghetti Bolognese
      • 4. Pasta Met Zalm
      • 5. Baked Feta Pasta
    • Soep: Top 5
      • 1. Tomatensoep
      • 2. Mosterdsoep
      • 3. Pompoensoep
      • 4. Courgettesoep
      • 5. Bruine bonensoep
    Bananenbrood
    Recept voor gezond tussendoortje
    bananenbrood recept
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
  • 24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
24kitchen lente
24kitchen lente
survey lente
  1. Home
  2. Populair
  3. Gelatine
De basis van koken

Gelatine

Gelatine
Gelatine

Gelatine is een eiwit dat wordt verkregen door gedeeltelijke hydrolyse (afbraak) van collageen, een eiwit gewonnen uit bindweefsel. Dit bindweefsel komt van slachtafval, zoals huid, botten, pezen en kraakbeen. Gelatine kan uit alle dierlijke producten worden gewonnen, maar in de praktijk komt het grootste gedeelte uit huiden van varkens en botten van koeien. Gelatine lost op in warm water en vormt na afkoeling een gel. Na 18 uur rijpen is de maximale gelsterkte bereikt.
De bekendste voedingsproducten die gelatine bevatten zijn desserts (pudding), snoepjes en patisserie. Gelatine zit ook in de meeste soorten drop. Gelatine is verkrijgbaar in blad- en poedervorm in de kleuren rood en wit. Tegenwoordig wordt gelatine beschouwd als een ingrediënt, maar vroeger was het additief nummer E441.

Vegetariërs en veganisten gebruiken geen gelatine vanwege de dierlijke oorsprong. Omdat gelatine vaak wordt gebruikt als bindmiddel moeten ze dan ook veel producten vermijden. In gerechten gebruiken vegetariërs agaragar, een gelatineachtig product dat van zeewier wordt gemaakt. Sommige religieuze groeperingen gebruiken geen gelatine vanwege het productieproces of bepaalde dierlijke bestanddelen. In speciaalzaken is halal of kosjere gelatine verkrijgbaar.

Gelatine wordt niet alleen voor voedingsproducten gebruikt. Het hypoallergene karakter maakt het product zeer geschikt voor medische toepassingen, vitaminepillen (capsules) en cosmetische producten als badparels.
Bij de sport synchroonzwemmen wordt gelatine gebruikt als gel om het haar in het gareel te houden, omdat het in koud water stijf blijft en niet oplost.

Meer inspiratie

  • Rosbiefrolletjes met paprikaconfiture
    Makkelijk
    25 min

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    rudolph portret

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Black Pudding
    60 min

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Miniatuurvoorbeeld

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  1. 6 x de lekkerste zoete baksels
  2. Pompoenpitten roosteren? Dit is hoe je dat doet
  3. Moet ik aardbeien in de koelkast bewaren?
  4. Zo bak je kip heerlijk mals en sappig
  5. Rucola: deze heerlijke gerechten kun je er mee maken
  6. Wetenschapper: zo manipuleer je jouw eten zodat je sneller vol zit
  7. Dit is het verschil tussen ontbijtspek en bacon
  8. Drink jij melk uit de supermarkt? Let dan hierop
  9. Van deze groente verwacht je niet dat er veel koolhydraten in zitten
  10. Kersthapjes waarmee je indruk maakt!
  11. Is spelt écht zo gezond? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit
  12. Voedingsexpert geeft tips over vleesvervangers
  13. Dit zijn onze 'geheime' tips voor de lekkerste quiche
  14. Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom
  15. 5 x gezonde voordelen van zoete aardappel (+ recepten)
  16. Wauw! Deze 8 tosti-recepten wil je maken
  17. Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
  18. 8 x recepten voor een doordeweekse dag
  19. 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
  20. Hoelang moeten groenten koken?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid , ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.’
Logo 24Kitchen
  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Pinterest (externe link)
  • YouTube (externe link)
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C