Wil je op-en-top Franse recepten serveren? En je gasten uitgebreid laten genieten van een Bourgondisch diner, waarbij het ene na het andere typisch Franse gerecht (entrée, plat principal en dessert) de revue passeert? Scroll meteen naar beneden voor onze selectie typisch Franse recepten, of duik mee in de verschillende gerechten die de Franse keuken rijk is:
Authentiek Franse voorgerechten
Geen uitgebreid, Frans-getint diner compleet zonder een mooi voorgerecht. En laat het maar aan onze Zuiderburen over om van het entrée meteen een Bourgondisch feestje te maken. De keuze is reuze: ga voor een heerlijke vissoep (bouillabaise of een Bretonse vissoep), camembert uit de oven of steak tartare.
Rilette is ook zo'n typisch Frans, lekker traditioneel gerechtje. Of wat te denken van oesters als amuse?
Maak een keuze uit al deze Franse voorgerechten! >
Traditionele hoofdgerechten
Ook voor het plat principal is het lastig kiezen. Wie uitgebreid wil dineren - en de tijd heeft om de handen uit de mouwen te steken: een authentieke coq au vin is meer dan de moeite waard. Deze kip gestoofd in wijn gaat alleen maar lekkerder smaken wanneer je het langer laat rusten. Voeg wat champignons en verschillende kruiden toe en je hebt een typisch Frans hoofdgerecht, bomvol smaak.
Nog zo'n smaakbom is een ouderwetse pan boeuf bourguignon (en met de tips van John krijgt jouw Franse stoof net extra beetje je ne sais quoi). Die je ook prima zonder vlees kunt maken (boeuf champignon).
Wil je flink uitpakken met vis? Van oesters en gekookte kreeft tot langoustines en gamba's: met een flinke schaal fruits de mer voor je neus waan je jezelf aan de mooie Franse kust. Zo'n vruchtenplateau samenstellen en bereiden lijkt misschien een uitdaging, maar daar helpen we je gewoon mee.
Franse nagerechten
Wanneer je een bezoekje brengt aan het mooie Parijs, vind je op elke hoek van de straat wel een tentje of kraampje waar ze overheerlijke crêpes verkopen. Met Nutella, slagroom, poedersuiker of ijs: alles is mogelijk en heerlijk als dessert. Maar helemaal het einde is de Crêpe Suzette, met gekaramelliseerde saus van boter, suiker en mandarijn. Liefst met een scheutje Grand Marnier. Een dessert om het bord bij af te likken...
- Dame blanche
- Moelleux au chocolat
- Tarte tatin
Hier vind je alle Franse nagerechten die er op 24Kitchen te vinden zijn >
Naast het standaard voor-, hoofd- en nagerecht, kent de Franse keuken meer heerlijkheden. Wie een compleet Frans-getinte dag wil, kan zijn lol op met:
Franse ontbijtjes
Niet alleen op diner-gebeid zijn de Fransen koning in de keuken. Gaat er íets boven een vers gebakken pain au chocolat of een nog warme croissant?
En wat te denken van wentelteefjes. Ze worden over de hele wereld gemaakt en gegeten. In Frankrijk wordt het ontbijtje gemaakt onder de naam pain perdu. Ideaal om je oude (stok)brood mee op te maken! Eet de pain perdu met een beetje yoghurt en vers fruit en je hebt een bijzonder lekker ontbijtje.
Typisch Franse patisserie
De Fransen scoren ook goed met hun banketbakkerij, oftewel: de patisserie. In la douce France vind je de mooiste en lekkerste taartjes en gebakjes. Specialiteit: macarons! Deze koekjes zijn niet makkelijk om te maken, maar áls het lukt, heb je wel een klein stukje hemel in handen. Of wat te denken van echte millefeuilles? Een andere gegarandeerde Franse hit zijn deze citroen-meringue eclairs...
Hier vind je alle Franse taartjes >
De smaak te pakken? Leer bakken als een echte patissier met de recepten van patissier Hidde de Brabander!
Hartige Franse taarten
Niet alleen de zoete taarten bakken de Fransen als meesters. De tarte tatin (omgekeerde taart) is eigenlijk per ongeluk ontstaan toen de gezusters Tatin de bodem van de appeltaart waren vergeten en voor het gemak het deeg maar óp de appels legden, om de taart na het bakken om te draaien. Het resultaat was verrassend lekker: een krokante bodem met zachte, zoete appeltjes. Maar wij maken 'm hartig met gekaramelliseerde sjalot!
Quiche Lorraine mag natuurlijk ook niet in dit lijstje ontbreken. Deze hartige taart heeft een basis van room, eieren, kaas en spek, maar je kan er natuurlijk groenten naar wens aan toevoegen. Zo is quiche ook heerlijk met bijvoorbeeld prei, ui of paprika. Of gewoon lekker allemaal.
Hier vind je de lekkerste quiche-recepten >
En, welk Franse recept ga jij vandaag maken?