Jamie Oliver's camembert uit de oven

91
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur en 15 minuten totale tijd

Een zalig recept uit Jamie Oliver's Kerstkookboek, gevuld met de allerlekkerste recepten voor kerst én meer. Zo is het boek niet slechts een boek gevuld met recepten, maar wil Jamie ervoor zorgen dat je de lekkerste gerechten tijdens de feestdagen op tafel zet, zónder stress!

Zo staat het vol met heerlijke recepten voor de feestdagen, van kerstklassiekers met een Jamie-twist tot vegetarische hoofdgerechten, zalige ontbijtjes en de meest geweldige desserts. Daarbij geeft hij je tal van tips om de gezelligste (maar ook drukste!) dagen van het jaar door te komen. 

Jamie Oliver's Kerstkookboek koop je bij Bol.com voor €29,99 bij de (digitale) boekhandel.

Het recept

Doe de beide soorten meel met de gist en 1 theelepel zeezout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, giet er al roerend geleidelijk aan 550 ml lauw water bij en roer het meel er langzaam door tot je een grof deegmengsel hebt. Kneed het deeg 10 minuten op een met meel bestoven werkvlak, of tot het glad en elastisch is, leg het in een licht ingevette kom, dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het 2 uur op een warme plek rijzen.

Vet een groot, mooi gevormd bakblik in met boter en strooi er het broodkruim in. Snijd de bovenkant van de korst van de camemberts er op 1 centimeter vanaf de rand uit (houd twee van de doosjes apart, deze gebruik je pas wanneer de eerste op is). Breek de toppen van de takjes rozemarijn af, pel de teentjes knoflook, snijd samen met de rode pepers in dunne plakjes en prik ze in de zachte kaas. Strooi er een snufje zeezout en zwarte peper op en leg het kaasje in het midden van de schaal.

Verdeel het deeg in drie stukken en elk deel weer in tienen, zodat je in totaal 30 stukjes hebt. Rol de stukjes in balletjes, leg ze als op de foto om de camembert heen, dek het blik af met een vochtige theedoek en laat ze nog een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4. Rits de resterende rozemarijnnaaldjes op een bergje, hussel ze met wat olie door elkaar en strooi ze op de deegballetjes. Strooi er uit de hoogte een flinke snuf zeezout over en leg er piepkleine klontjes boter op, die tijdens het bakken smelten. Zet het blik 30 minuten in de oven, of tot de camembert smeuïg is en de broodjes mooi gerezen en gaar zijn. 

Zet het blik midden op tafel en tast toe – wees er snel bij, want het gaat gegarandeerd hard! En het mooie is dat je nog twee kaasjes achter de hand hebt. Leg het tweede kaasje zodra je het blik op tafel zet in het doosje in de oven, bak hem ongeveer 20 minuten, schenk de gesmolten kaas in de inmiddels waarschijnlijk vrijwel lege korst in het blik en herhaal dit zo nodig met het derde kaasje. Iedereen blij!

© Jamie Oliver Enterprises Limited (2016 Jamie Oliver’s Christmas Cookbook) Photographer: David Loftus.

Ingredienten

15
Porties

Voor de camembert uit de oven

  • 400 g (hard) broodmeel + extra om te bestuiven
  • 400 g hard volkoren broodmeel
  • 7 g gedroogde gist
  • boter
  • 80 g oudbakken broodkruim
  • 3 ronde camemberts in een houten doosje (250 gram per stuk)
  • 6 takjes verse rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook (kleine)
  • 1.5 verse rode pepers
  • olijfolie
Geef je waardering
91