De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

crêpes suzette met ijs

Crêpes suzette: een heerlijk klassiek nagerecht uit de Franse keuken. Dit traditionele recept voor crêpes suzette met ijs is verrassend makkelijk om te maken en zó klaar!

25 MIN
crêpes suzette recept

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Crêpes suzette: een heerlijk klassiek nagerecht uit de Franse keuken. Wil je crêpes suzette maken? Dit traditionele recept voor de geflambeerde flensjes met ijs is verrassend makkelijk om te maken en zó klaar. 24Kitchen's Rudolph loodst je er in 3 minuten doorheen! 

Bereidingswijze

Crêpes

Stap 1:

Giet de melk in een kom en voeg bloem, eieren, suiker en zout toe en roer tot een glad beslag.

Stap 2:

Laat de boter smelten en roer het door het beslag.

Stap 3:

Bak in een koekenpan of flensjespan dunne flensjes van het beslag.

Sinaasappelsaus

Stap 1:

Wrijf de suikerklontjes over de schil van een sinaasappel. Pers de sinaasappels en citroen uit.

Stap 2:

Laat in een pan met dikke bodem de suiker en de suikerklontjes karamelliseren (druk de suikerklontjes even los met een vork).

Stap 3:

Voeg de boter toe en blus af met het citroen- en sinaasappelsap. Laat inkoken tot stroopdikte.

Stap 4:

Zet de afzuigkap uit. Leg de flensjes in de pan en voeg een scheut likeur toe. Steek de likeur aan en flambeer de flensjes.

De crêpes suzette serveren

Leg de crêpes op de borden (3 per persoon) en serveer er een bolletje vanille-ijs bij.

Dit recept komt uit de aflevering over Parijs van het programma The Taste of Life Travel.

Wat is crêpe suzette?

Crêpe suzette - of eigenlijke crêpes (meervoud) suzette - is een heerlijk warm dessert: mooie dunne flensjes, in vieren gevouwen en geflambeerd in een gekaramelliseerde saus met sinaasappelsap en sinaasappellikeur. 'Het liefst nog brandend aan tafel gebracht met een bolletje vanille-ijs erbij', aldus Rudolph. Maar we begrijpen dat een vlammend nagerecht op een volle eettafel wat gevaarlijk kan zijn, dus dat deel mag je overslaan. (Vroeger werden in deftige Parijse restaurants de crêpes suzette zelfs aan tafel klaargemaakt.)

Hoe maak je crêpes suzette? In Frankrijk hebben ze speciale crêpe-platen om de flensjes flinterdun te pakken. Maar een gewone koekenpan volstaat ook. Een paar tips van Rudolph voor de lekkerste crêpes:

  • Zorg dat de pan goed heet is.
  • Gebruik een kleine pollepel om het beslag in de pan te doen - dan heb je precies genoeg.
  • Draai de pan en laat het beslag mooi dun uitvloeien.
  • Bak de crêpes niet te bruin; dan kunnen ze breken tijdens het vouwen. Houd de crêpes zo licht mogelijk en net gaar.

Heb je geen spatel of paletmes in huis om de flensjes om te draaien? Je kunt ook een kaasmes gebruiken.

Waarom wrijf je het suikerklontje over de sinaasappelschil?

Volgens het recept voor de saus moet je een suikerklontje heel hard over de sinaasappelschil wrijven. Waarom, zul je je afvragen? Ruldoph legt uit: 'Door het wrijven trekken de etherische oliën van de sinaasappel ín het suikerklontje. Dan hoef je geen schil toe te voegen in de saus zelf.' Handig!

In The Taste of Life Travel maakt Rudolph van Veen culinaire ontdekkingsreizen. Rudolph neemt je mee naar prachtige plekken over de hele wereld, zoals Florence, New York, Malta, Stockholm en ons eigen Nederland. Op zijn reizen laat hij zich inspireren door lokale gebruiken en culinaire geheimen en creëert hij eigen variaties op deze wereldgerechten, zodat jij ze kunt bereiden in je eigen keuken. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker