Deze tarte tatin is het vegetarische hoofdgerecht van het kerstmenu van HelloFresh. Dit recept is een samenwerking met HelloFresh. Kijk hier voor het oorspronkelijke recept.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de sjalotten in de lengte, verwijder de schil maar laat de onderkant zitten, zodat ze niet uit elkaar vallen. Meng de sjalotten op een bakplaat met bakpapier met 1 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak de sjalotten 25 – 30 minuten in de oven, of totdat ze zacht zijn en bruin beginnen te worden. Meng de druiven met de overige olijfolie in een ovenschaal en bak ze na 10 minuten mee in de oven. Laat de oven daarna aan staan.
Voeg de suiker en 3 el zwarte balsamicoazijn toe aan een kleine steelpan en breng op middelhoog vuur aan de kook. Draai het vuur middellaag en laat, zonder te roeren, 2 – 4 minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost en het mengsel stroperig wordt. Roer de roomboter erdoor en haal de pan van het vuur. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Vet een taartvorm in of gebruik een ovenvaste koekenpan en schenk de balsamicosiroop erin. Verdeel de sjalotten met de snijkant naar boven over de bodem. Zorg ervoor dat ze dicht tegen elkaar aan liggen en bestrooi met het grootste deel van de tijm.
Snijd een cirkel uit het bladerdeeg dat net iets groter is dan de bakvorm en prik met een vork een aantal keer in het deeg. Drapeer het deeg voorzichtig over de sjalotten en stop de deegrand voorzichtig in. Bak de tarte tatin 20 – 30 minuten in de oven, of totdat hij gaar en goudbruin is.
Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster de pecannoten totdat ze beginnen te geuren. Haal daarna uit de pan.
Snijd de blaadjes van de dragon fijn. Maak de blaadjes los van de roodlof en snijd ze in de lengte in dunne reepjes. Snijd de marcaire in dunne, lange plakken. Hak de geroosterde pecannoten grof.
Meng in een saladekom de overige zwarte balsamicoazijn, de extra vierge olijfolie, honing en mosterd tot een vinaigrette. Voeg de geroosterde druiven, de dragon en de helft van de pecannoten toe en breng op smaak met peper en zout. Meng vervolgens de babyspinazie en roodlof door de vinaigrette.
Keer de tarte tatin voorzichtig om op een bord. Verdeel de salade over de borden. Leg de plakken marcaire zo op de salade dat ze in de lengte overlappen en bestrooi met de overige pecannoten. Snijd de tarte tatin in punten, bestrooi met de overige tijm en serveer met de salade.
0 reacties