De Amerikaanse appeltaart is een klassieker. Deze variant maak je met amandel- en rijstmeel en is daarom dus glutenvrij.

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Personen

Deeg

  • 400 g amandelmeel
  • 40 g bruine rijstmeel + iets extra voor het uitrollen van het deeg
  • 125 g boter of kokosolie in vaste vorm
  • 40 g honing
  • 1/2 vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • 2 eieren

Vulling

  • 8 appels
  • 125 ml verse appelsap
  • 50 g rozijnen
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 20 g honing

Om te bestrijken

  • 1 eidooier
  • 1 scheutje melk
  • 2 el rietsuiker

Extra nodig

  • kartelvormige, ronde taartschaal van 26 cm doorsnede

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Deeg

Stap 1:
Wrijf het amandelmeel, rijstmeel en de boter tot kruimels. Voeg de honing, vanille en de eieren toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg ingepakt in plasticfolie minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Vulling

Stap 1:
Snijd de appels met schil in acht partjes. Breng in een pan de appelpartjes, appelsap, rozijnen, kaneelpoeder en de honing aan de kook. Laat het geheel ongeveer 20 minuten op laag vuur zachtjes koken. Laat de vulling uitlekken op een zeef en afkoelen.

Stap 2:
Verwarm de oven voor op 170°C boven en onderwarmte.

Stap 3:
Vet de taartschaal in. Neem de helft van het deeg en rol het uit tot een lap waarmee je de bodem van de schaal kunt bedekken. Gebruik een beetje extra rijstmeel voor het uitrollen van het deeg.

Stap 4:
Verdeel de appelvulling over de schaal. Rol de rest van het deeg ook uit en bedek hiermee de vulling. Druk de randen goed aan. Snijd in het midden een kruis in het deeg.

Stap 5:
Meng de eidooier, melk en de suiker. Bestrijk het deeg hiermee. Bak de taart in de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.

Tip van Rudolph:
Deze taart is het lekkerst als-ie nog warm is. Lekker met een lepel Griekse yoghurt, vanillesaus, een bolletje ijs of een schepje kokosyoghurt.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar  Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

23
Amerikaanse appeltaart
Amerikaanse appeltaart