Hoe maak je een hamburger (from scratch)?

Het allerlekkerste zijn natuurlijk zelfgemaakte hamburgers. Haal bij de slager vers gedraaid rundergehakt met een vetpercentage van ongeveer 30 procent (of een mix van runder- en varkensgehakt - 80/20).

 • Breng het gehakt eventueel op smaak. Let op: een goede hamburger heeft het eigenlijk niet nodig. Maar! Het kan natuurlijk wel. Meng bijvoorbeeld een eitje, paneermeel en wat knoflook door het gehakt. Vul eventueel aan met een gesnipperd uitje.* Of probeer kruiden als komijn, kurkuma, tijm en paprikavlokken. Tip: voeg voor extra karamelliseren eens wat bruine suiker toe.
 • Wat je er ook doorheen mengt: kneed niet te hard (het worden geen gehaktballen)! 
 • Voeg nog géén zout en peper toe aan het gehaktmengsel. Doe dat pas als je ze bijna gaat grillen. Hier lees je waarom.
 • Verdeel het gehakt in gelijke porties. De gemiddelde hamburger weegt tussen de 100 en 150 gram. Je kunt het gehakt op gevoel verdelen; makkelijker is het om de burgers te wegen. Zo weet je zeker dat ze allemaal gelijk garen.
 • Maak met natte handen bollen van het gehakt en druk ze wat plat. (En dat hoeft niet perfect.) 
 • Maak ze niet te plat: minimaal 1-1,5 cm dik. Platgewalste burgers zijn te snel gaar, dikke burgers lopen het risico op verbranden. 
 • Zorg altijd dat de hamburgers iets groter zijn dan het broodje (ongeveer een centimeter).

*Of bak of frituur de uien in ringen en gebruik als topping over de hamburger.

Hoe bak je een hamburger?

Waar je je hamburger op of in gaat bakken (pan, grillpan of barbecue), een aantal belangrijke tips om te zorgen dat jouw bakkunsten het beste resultaat opleveren:

Op de BBQ

Hamburgers zijn natúúrlijk het aller-allerlekkerste als ze die typische rooksmaak van de BBQ meekrijgen. Hoe zorg je dat jouw hamburgers mooi sappig van de grill komen? 'n Paar cruciale BBQ-tips van de experts:

 1. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is; haal het gehakt of de hamburgers een half uur voor grillen uit de koelkast.
 2. Je kunt de hamburgers in principe zo op de barbecue leggen (zonder olie). Als je echt bang bent dat ze gaan plakken, smeer ze dan even om-en-om in.
 3. Leg de hamburgers op hoog vuur.
 4. Draai de burgers om als het vlees niet meer aan het rooster plakt. (Probeer je het eerder: dan maak je de burgers kapot.)
 5. Druk niet op de hamburger; zo pers je alle sappen eruit en loop je het risico op een droge burger.
 6. Wanneer de buitenkanten goed gekaramelliseerd zijn, verplaats je de burgers naar een minder hete plek op de BBQ (aan de rand) en bak ze in 4-8 minuten af.
 7. Haal de hamburgers van de barbecue, bestrooi nu met peper en zout en laat ze nog even rusten voor je ze op het broodje legt en bedekt met toppings.

In de grillpan

Het is niet altijd barbecue-weer. Prima alternatief is om de hamburgers te bakken in de grillpan. Ga als volgt te werk:

 1. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en de grillpan lekker heet is.
 2. Doe geen olie ín de pan - dat verdwijnt tussen de ribbels -, maar verdeel wat olie direct op de burgers. 
 3. Grill de burgers kort op hoog vuur tot je mooie streepjes ziet. Let op: een grillpan wordt heel heet, let dus goed op dat de grill-strepen niet zwart worden (dan zijn je burgers verbrand).
 4. Draai het vuur omlaag en bak ze (afhankelijk van dikte en gewenste garing) in 4-8 minuten af.
 5. Breng op smaak met peper en zout.

In de pan

Je kunt hamburgers ook heel goed in een gewone koekenpan bakken. Er zijn een aantal manieren (waarbij je het vlees ook hier weer eerst op kamertemperatuur moet laten komen):

 • In boter en/of olie: smelt boter (eventueel met wat olie) in een hete pan, schroei de burgers op hoog vuur dicht, draai het vuur omlaag en bak ze simpelweg in 4-8 minuten af.
 • Droog roosteren zonder olie of boter: er zit genoeg vet in het vlees, dat loopt er vanzelf uit. Zorg dat de pan goed heet is. Voeg bijna aan het einde een scheut water toe en doe de deksel op de pan. Een beproefde techniek voor sappige burgers van Job & Perry.
 • Dubbele smashburger: heel krokant, maar niet per se rood van binnen. Druk de burger op de bodemplaat van de (gloeiendhete) pan, zodat er cracks aan de and van de burger ontstaan. Zorg dat het vlees goed is gekaramelliseerd voor je de burger omdraait en aan de andere kant krokant bakt.

In olie of boter?

Zoals je hierboven leest: de bereiding die je kiest, bepaalt of je de hamburgers moet bakken in olie of boter. Of juist helemaal zonder.

De lekkerste hamburger-recepten

Loopt het wat je ondertussen in de mond? Dan kun je je lol op: van cheese & onion-burger tot een zomerse hamburger met avocado. Hieronder vind je 4 toppers uit de weergaloze hamburger-recepten die hier op 24Kitchen te vinden zijn.

Welke burger ga jij maken?

Cheese & onion burgers

Cheese & onion burgers

Bekijk
Truffelburger

Truffelburger

Bekijk
Zomerse hamburgers met avocado, chorizo en oude kaas

Zomerse hamburgers met avocado, chorizo en oude kaas

Bekijk
Oozy Woozy Burger

Hamburgers van de BBQ met gefrituurde uienringen

Bekijk