Wil je deze zomer (of winter) nou echt de show stelen? Maak dan deze hamburgers van de BBQ met gefrituurde uienringen als side dish. Succes gegarandeerd

Ingredienten

4
Personen

Gefrituurde uienringen

  • 2 grote witte uien
  • 400 ml karnemelk
  • 300 g bloem
  • 2 el cayennepeper

Hamburgers

  • 400 g picanha
  • 400 g entrecote
  • 4 plakken cheddar
  • 150 g blauwe kaas

Espresso-BBQsaus

  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 el (gerookt)paprikapoeder
  • 25 g donkere basterdsuiker
  • 20 ml sojasaus
  • 50 ml appelciderazijn
  • 60 g ketchup
  • 1 dubbele espresso (circa 40 ml)

Jalapeño-koolsalade

  • 1/4 rode kool
  • 1/4 witte kool
  • 1/4 winterpeen
  • 1/4 rode ui
  • 1 jalapeñopeper
  • 2 takjes peterselie
  • 1 1/2 el mayonaise
  • 2 appelciderazijn
  • 1 el grove mosterd

Opbouw hamburgers

  • 4 briochebroodjes
  • 16 plakken augurk

Extra nodig

  • BBQ of grill
  • vleesmolen met 6-8 mm schijf
  • friteuse met olie

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur

Gefrituurde uienringen 
Snijd de uien in ringen. Meng de uienringen met de melk en laat in de koelkast minimaal 2 uur marineren.  

Hamburgers 

Stap 1: 
Zorg dat het vlees goed koud is voordat je de hamburgers gaat maken. Snijd het vlees in grove stukken en maal in de vleesmolen tot grof gehakt.  

Stap 2: 
Vorm met de hand 8 burgers van circa 2 cm dik. Leg de burgers in de koelkast totdat je ze gaat grillen. Het is belangrijk dat ze goed koud zijn anders vallen ze tijdens het grillen uit elkaar.  

TIP van Jord: 
Je kunt ook kant-en-klare hamburgers kopen of deze zelf maken met gehakt, een eitje, beetje paneermeel en peper en zout.  

Espresso-BBQsaus 

Stap 1:  
Snijd de knoflook en de sjalot fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de knoflook en sjalot circa 2 minuten. Voeg de paprikapoeder toe en bak circa 1 minuut. Voeg de suiker toe en laat deze karamelliseren.  

Stap 2: 
Blus het geheel af met de espresso, sojasaus, azijn en de ketchup en laat dit in circa 10 minuten inkoken. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
 
Jalapeño-koolsalade 

Stap 1:  
Snijd de rode- en de witte kool fijn. Schil de wortel en snijd in dunne reepjes. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijst van de jalapeño en snijd in stukjes. Hak de peterselie fijn.  

Stap 2: 
Meng in een kom de mayonaise, azijn en de mosterd voor de dressing. Meng de gesneden ingrediënten door de dressing. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.  

Vervolg gefrituurde uienringen 

Stap 1:  
Verwarm een friteuse tot 180 °C. Haal de uienringen uit de melk en schud goed droog.  

Stap 2: 
Meng de bloem en cayennepeper en haal ⅓ van de ringen hier doorheen. Klop de overtollige bloem af en frituur de ringen tot ze goudbruin en krokant zijn. Bestrooi de ringen na het frituren met zout en zet opzij. Herhaal met de overige ringen totdat alles gefrituurd is. 
 
Hamburgers grillen 

Stap 1:  
Bereid een BBQ of grill voor op direct grillen en verhit deze totdat een temperatuur van 200 °C is bereikt bij het grillrooster.  

Stap 2: 
Snijd de briochebroodjes open en toast deze kort op het grillrooster.  

Stap 3: 
Bestrooi de hamburgers licht met zout en versgemalen zwarte peper. Grill de burgers op het rooster voor 2 minuten per kant.  

Stap 4: 
Snijd de blauwe kaas in plakken. 

Stap 5: 
Beleg vier burgers met cheddar en vier burgers met blauwaderkaas en laat de kaas kort smelten. 

Opbouw hamburgers 
Bouw de burgers door eerst de plakken augurk en de jalapeño-koolsalade op de broodjes te doen. Plaats hier vervolgens de met cheddar en met blauwaderkaas bedekte burgers op. Als laatste maak je de burgers af door de krokant gefrituurde uienringen en espresso-BBQsaus op de burgers te doen.  

 

Geef je waardering

48
Oozy Woozy Burger
Oozy Woozy Burger