Macarontaart

Macarons

De Fransen scoren goed met hun banketbakkerij, oftewel: de patisserie. In Frankrijk vind je de mooiste en lekkerste taartjes en gebakjes. Specialiteit: macarons! Deze koekjes zijn niet makkelijk om te maken, maar als het lukt... Heb je wel een klein stukje hemel in handen. Mmmm... 

Leer bakken als een echte patissier met de recepten van patissier Hidde de Brabander

Tarte tatin van gekarameliseerde sjalot

Tarte tatin

De tarte tatin (omgekeerde taart) is eigenlijk per ongeluk ontstaan toen de gezusters Tatin de bodem van de appeltaart waren vergeten en voor het gemak het deeg maar óp de appels legden, om de taart na het bakken om te draaien. Het resultaat was verrassend lekker: een krokante bodem met zachte, zoete appeltjes. Maar wij maken 'm met gekaramelliseerde sjalot. Ook lekker!

Crêpe Suzette

Crêpe Suzette

Wanneer je een bezoekje brengt aan het mooie Parijs vind je op elke hoek van de straat wel een tentje of kraampje waar ze overheerlijke crêpes verkopen. Met Nutella, slagroom, poedersuiker of ijs: alles is mogelijk. Maar helemaal het einde is de Crêpe Suzette, met gekaramelliseerde saus van boter, suiker en mandarijn. Liefst met een scheutje Grand Marnier. 

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine mag natuurlijk ook niet in dit lijstje ontbreken! De hartige taart heeft een basis van room, eieren, kaas en spek, maar je kan er natuurlijk groenten naar wens aan toevoegen. Zo is quiche ook heerlijk met bijvoorbeeld prei, ui of paprika. Of gewoon lekker allemaal. 

Tomaten coq au vin met saffraanmayonaise

Coq au vin

Voor dit gerecht heb je even wat tijd nodig, maar dat is het zeker waard. Want deze kip gestoofd in wijn gaat alleen maar lekkerder smaken wanneer je het wat langer laat rusten. Voeg wat champignons en verschillende kruiden toe aan de coq au vin en je hebt een gerecht bomvol smaak. 

Plat fruits de mer 2.0

Fruits de mer

Van oesters en gekookte kreeft tot langoustines en gamba's: met een flinke schaal fruits de mer voor je neus waan je jezelf in zwierige vakantiekleding aan de mooie Franse kust. Zo'n vruchtenplateau samenstellen en bereiden lijkt misschien een uitdaging, maar daar helpen we je gewoon mee

Pain perdu met rood fruit

Pain perdu

Wentelteefjes worden over de hele wereld gemaakt en gegeten. In Frankrijk wordt het ontbijtje gemaakt onder de naam pain perdu. Ideaal om je oude (stok)brood mee op te maken! Eet de pain perdu met een beetje yoghurt en vers fruit en je hebt een bijzonder lekker ontbijtje. 

 

Klik hier voor nog meer heerlijke recepten uit de Franse keuken.