Risotto is van oorsprong, net als de klassieke spaghetti bolognese, een Italiaans boerengerecht. Waar we de rijstmaaltijd nu tot sterrenwaardig niveau kunnen tillen, was het dus eigenlijk een heel eenvoudige dis. En eigenlijk is-ie simpel nog steeds het allerlekkerst. Want zeg zelf, waarom moeilijk doen, als een makkelijke risotto zo verdraaid lekker is?

Risotto maken: de basis

De basis van ieder risotto-gerecht is hetzelfde. Het begint met de rijst, die je een paar minuten voorzichtig droog aanbakt en vervolgens langzaam in bouillon kookt. Tijdens het koken kun je allerlei ingrediënten toevoegen. Zoals champignons (voor het ultieme bordje geluk: risotto met champignons en truffel), paddenstoelen, of - nog zo'n klassieker - kip.

Het verschil maak je overigens niet alleen met de ingrediënten. Zo heeft de bouillon die je gebruikt invloed op de uitkomst van jouw risotto (zelfgemaakte bouillon wint natuurlijk altijd, maar een bouillonblokje doet het ook prima). En de rijst.

Wat risottorijst betreft heb je eigenlijk drie opties: vialone nano, arborio en carnaroli. De grootte van de korrel is bepalend voor de hoeveelheid zetmeel die erin zit en dus hoe romig de risotto uiteindelijk wordt. Carnaroli is de grootste rijstkorrel van de drie, Vialone Nano de kleinste. Let daar even op wanneer je het recept leest (meestal wordt de rijstsoort aangegeven) en boodschappen gaat doen. 

Lees ook: Pasta-recepten: 25 x lekkere pasta's voor een doordeweekse dag

De allerlekkerste risotto-recepten? Dit zijn ze:

Winterse risotto met knapperige aardpeer

Winterse risotto met knapperige aardpeer >

De aardpeer is een redelijk onbekend ingrediënt, maar goed gebruikt kan het een gerecht nog lekkerder maken. Probeer daarom deze winterse risotto met knapperige aardpeer.

Risotto met krokante parmaham

Risotto met krokante parmaham>

Laat je verrassen door deze eenvoudige, maar heerlijke risotto met krokante parmaham!

Orzo-risotto met roodbaarsfilet

Orzo-risotto met roodbaarsfilet >

Weer eens wat anders: gebruik orzo om risotto te maken. Lekker met courgette, roodbaars en spekjes.

Parelgortrisotto

Parelgortrisotto met spekjes en oesterzwam >

Deze heerlijk romige risotto op basis van parelgort is net iets anders dan je van risotto gewend bent, maar wél net zo lekker. Wil je een voedzame risotto maken? Dit is het perfecte recept.

Risotto met witte asperges, citroen en kervel

Risotto met witte asperges, citroen en kervel >

Het zure van de citroen balanceert met de romige risotto. Voor een lekkere bite kun je ook nog geroosterde hazelnoten toevoegen.

risotto garnalen

Risotto met garnalen

'n Visfeestje! Zin in een snelle risotto met een Hollandse twist? Dan móet je deze risotto met gerookte forel en Hollandse garnalen proberen.

Risotto spinazie

Snelle risotto met spinazie à la creme >

Deze risotto à la creme met spinazie is snel, voedzaam en lekker!

Tomatenrisotto

Tomatenrisotto >

Dit gerecht bewijst dat een risotto maken niet altijd een tijdrovend proces hoeft te zijn en het gaat bovendien niet ten koste van de smaak.

Risotto nero met zeebaars

Risotto nero >

Durf jij? Niet moeilijk, zó klaar en totaal anders: risotto nero met zeebaars en peterseliesalsa.

Risotto met asperges

Risotto alla asparagi e tartufo (Risotto met asperges en truffel)>

Giovanni Caminita laat zien hoe je een risotto met asperges en truffel als een echte Italiaan maakt. Dat wordt gegarandeerd lekker.

Risotto champignons

Makkelijke risotto champigons met truffel en prosecco >

Zo'n gerecht dat smaakt naar een portie geluk: onze truffelrisotto met champignons en prosecco.

Risotto carbonara

Romige risotto carbonara

Voor de liefhebbers van romig: geen spaghetti carbonara, maar risotto carbonara!