Hoe lang moeten aardappels koken?

Wie vraagt zich dat niet af, ie-de-re keer als die aardappels in de pan gaan. Prik jij ook altijd te vroeg, of nét te laat? We leggen je het principe van aardappels koken stap voor stap uit:

Voorbereiden:

  • Reken voor volwassenen op ongeveer 200 gram aardappels per persoon.
  • Schil de aardappels. Of boen ze schoon, zodat je ze in de schil kunt koken.
  • Snijd ze (indien nodig) in gelijke parten. Tip: om zoveel mogelijk vitamines te behouden, is het 't beste om zo min mogelijk te snijden.
    Zijn je aardappels of aardappelparten verschillend van  grootte? Doe eerst de grote stukken in de pan en voeg later de kleine toe, om ze gelijk te garen.
  • Spoel de aardappels voor het koken even goed om, om het overtollige zetmeel te verwijderen.

Aardappels koken:

  • Breng de aardappels met water en het deksel op de pan aan de kook.
    > Bloemige aardappels hebben aan 1 tot 2 cm water genoeg (meer is echt niet nodig!). Zo stoom je ze bijna gaar. 
    > Vastkokers mogen in ruimer water gaar koken.
  • Voeg zodra het water kookt ruim zout toe. Wees, net als bij het koken van macaroni, niet te zuinig. 'n Snufje zout doet weinig tot niets voor de smaak van de aardappels.
  • Let op: wanneer aardappels precies gaar zijn, verschilt per soort, formaat en smaak - de één houdt van een stevige bite, de ander van een prak-waardig aardappeltje.
    > Aardappels in zijn geheel moeten over het algemeen 18 tot 20 minuten koken voor ze gaar zijn.
    > In kleinere stukken gesneden aardappels zo'n 10-15 minuten.
    > Kruimige aardappels zijn in 15-20 minuten gaar.
    > Extra kruimige aardappels (lekker voor stamppot en puree) hebben zo'n 10 minuten nodig.

Hoe weet je of de aardappels gaar zijn?

  • Prik met een vork of mes in de aardappel.
    > Gaat dit makkelijk? dan zijn de aardappels klaar.
    > Gaat dit moeizaam? Doe er dan een minuutje op de wekker bij en prik weer.
  • Zijn de aardappels naar jouw idee gaar? Giet ze af en laat een minuut of 5 uitwasemen voor je ze serveert.

Wat serveer je bij de gekookte aardappels? De Hollandse keuken biedt een schat aan inspiratie!

Wil je eens wat anders dan gekookte aardappels? Er zijn genoeg lekkere manieren om ze te bereiden. 3 geliefde manieren:

1. Aardappels bakken

Niks zo lekker als een perfect krokant gebakken aardappel, die nog een beetje zacht is van binnen... Om dat voor elkaar te krijgen is er een beproefde methode van (kort) koken en bakken. Én het gebruik van een geliefd wondermiddel in menig keuken, dat direct bij het koken van de aardappels al wordt ingezet...

Wat dat wondermiddel is, en hoe je de aardappels vervolgens perfect bakt, lees je hier! >

2. Aardappels uit de oven

De allerlekkerste aardappels uit de oven zijn groot en kruimig, en rooster je zo - met jas en al. Het duurt misschien wat langer dan aardappels koken, maar aardappels in de oven laten garen is eigenlijk veel makkelijker (en lekker!). Wil je ze extra - éxtra - lekker maken? Jamie Oliver deelt hier dé truc voor perfect geroosterde aardappels uit de oven >

3. Pureren en stampen

Een andere beproefde methode om aardappels te verwerken na het koken: pureren of stampen. En ze eventueel te mixen met groenten voor een ouderwetse Hollandse stamppot (andijvie! boerenkool! hutspot!).

Hoe maak je (de perfecte) puree?
'n Zijdezachte puree maken is niet moeilijk, als je de 3 belangrijkste trucjes kent:

  1. Gebruik de juiste aardappel: een kruimige. Bintje, première, doré of eigenheimer-aardappel zijn de meest voorkomende kruimige soorten.
  2. Kook ze in niet teveel water (zie de aardappel-kooktips hierboven).
  3. Zorg dat de melk en/of boter warm zijn voor je ze aan de afgegoten aardappels toevoegt. 

Hoe maak je smeuïge stamppot?
Voor een mooie stamppot geldt hetzelfde:

  1. Kies een kruimige of extra kruimige aardappel.
  2. Zorg dat de stukken gelijk van grootte zijn voor een gelijke garing.
  3. Kook in 1 tot 2 cm water, zodat de aardappel tot de helft onder water staat.
  4. Vang bij het afgieten wat kookvocht op om later eventueel toe te voegen voor extra smeuïgheid.
  5. Stamp met een handstamper (en niet met de keukenmachine: dan krijg je puree).

Meer maken met aardappels?

Wat dacht je van een klassieke aardappelgratin? Of een Spaanse tortilla (aardappelomelet)? Je kunt er zelfs lasagne van maken! De mogelijkheden zijn eindeloos. Hier vind je alle recepten met aardappels. 

(Maar er gaat natuurlijk níets boven een oer-Hollands AVG'tje: gekookte aardappels met sperziebonen en draadjesvlees.)