De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

andijviestamppot met oma’s jus

Ah, een ouderwetse andijviestamppot: hét gerecht waar menig Nederlander groot mee is geworden en we met trots een culinair erfstuk mogen noemen. 

30 min voorbereidingstijd
Andijviestamppot met oma’s jus

Een recept van

Estée Strooker

Miniatuurvoorbeeld

"De échte stamppot met rauwe andijvie van oma. Je weet dat het menens is wanneer er een flinke klont boter en een kuiltje voor de jus bij betrokken is."

Bereidingswijze

Oma's andijviestamppot

  1. Breng een pan met water en zout aan de kook.

  2. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze circa 15 minuten.

  3. Snijd en was de andijvie en laat de andijvie uitlekken op een vergiet.

  4. Giet de aardappels af en laat ze uitwasemen.

  5.  Verhit de melk in de pan van de aardappels. Schep de aardappels bij de melk en stamp alles fijn.

  6. Breng op smaak met zout en peper en een snufje nootmuskaat. Voeg, al roerende, beetje bij beetje de andijvie toe en warm goed door.

Gehaktballen en oma's jus

  1. Meng in een kom het gehakt, ei, paneermeel en kerriepoeder en draai er 4 gehaktballen van.

  2. Pel en snijd de knoflook. Pel en snipper de uien.

  3. Verhit een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballen rondom goudbruin en gaar ze, met deksel op de pan, circa 10 minuten.

  4. Zet het vuur laag en voeg de boter, knoflook en ui toe. Bak kort mee tot ze glazig zijn. Blus af met bier.

  5. Voeg 150 ml water, mosterd, ketjap, ketchup toe en breng aan de kook. Laat circa 10 minuten garen met de deksel op de pan. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Hoelang moet andijvie koken?

Andijvie hoef je maar kort te koken, ongeveer 5 tot 8 minuten zodat-ie fris blijft smaken. Koken is optioneel. Je kunt ook rauwe andijvie voor de stamppot roeren, zoals in dit recept. 

Andijviestamppot met gerookte amandelen en feta

Hoe maak je andijviestamppot?

Om andijviestamppot te maken, kook je eerst de aardappelen en stamp je ze met wat boter en melk tot een puree. Vervolgens meng je er (rauwe) fijngesneden andijvie doorheen en voeg je spekjes, worst of gehaktballen toe. 

Miniatuur

Hoeveel aardappels per 400 gram andijvie​?

Voor 400 gram andijvie gebruik je ongeveer 800 gram aardappelen. Met een balans van 1 op 2 heb je een goede balans tussen andijvie en aardappelpuree. 

aardappelpuree eigeel

Wil jij je gezin gevarieerd, lekker en gezond te eten geven? Weet jij soms ook niet meer wat je nu weer klaar moet maken voor het avondeten? Wil jij ook binnen een half uurtje een smakelijk gerecht op tafel hebben staan? Houd je niet van dure en ingewikkelde ingrediënten? Of kan je wel wat kooktips gebruiken?

Kijk dan naar De Makkelijke Maaltijd waarin 24Kitchen-chefs Hugo, Miljuschka, Roberta, Danny en Estée je helpen met heerlijke recepten voor de doordeweekse maaltijd. Altijd gezond, snel en lekker! 

Kan je niet wachten tot de volgende uitzending? Doe dan hier meteen inspiratie op voor meer makkelijke recepten

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker