Hutspot met klapstuk is van origine een Leidse maaltijd, maar is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal gerecht. Vooral op 3 oktober wordt deze authentieke stamppot op tafel gezet.

Ingredienten

4
Personen

Klapstuk

  • 500 g klapstuk (of riblappen)
  • 50 g ongezouten boter
  • 1 witte ui
  • 1 winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 35 g tomatenpuree
  • 1 gedroogd laurierblad
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml runderfond
  • 25 ml rode port

Hutspot

  • 1 kg aardappelen
  • 1 kg winterpenen
  • 1 kg uien
  • 50 ml volle melk
  • 50 g ongezouten roomboter

Keukenspullen

  • grote ovenbestendige braadpan met deksel
  • pureestamper
  • aluminiumfolie
  • staafmixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 55 minuten

1. Verwarm de oven tot 120 °C. Snijd het vlees in grove stukken van circa 6-8 cm. Bestrooi met peper en zout. Verhit 25 gram boter in een ovenbestendige braadpan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin. Dit duurt circa 10 minuten.

2. Snijd ondertussen de ui jn. Schil de winterpeen, snijd in de lengte in vieren en vervolgens in blokjes van een 0,5 cm. Was de bleek- selderij en snijd in schuine halve boogjes. Neem het vlees uit de
pan en leg op een bord. Voeg de ui, winterpeen, bleekselderij en tomatenpuree toe aan het achtergebleven bakvet en bak circa 5 minuten op middelhoog vuur.

3. Doe het vlees weer in de pan. Voeg het laurierblaadje toe. Schenk de rode wijn en runderfond erbij en breng aan de kook. Laat in de oven met de deksel op de pan 3 uur stoven. Schep af en toe om. Het vlees is klaar als het uit elkaar valt.

4. Schil de aardappelen en snijd in vieren. Schil de winterpenen en snijd in grove stukken. Snijd de uien in. Kook de aardappelen, winterpenen en uien op middelhoog vuur in circa 15 minuten gaar. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Verwarm de melk en 25 gram boter in een steelpan. Stamp de aardappelen, winterpenen en uien grof met de melk, boter en het kookvocht. Breng op smaak met peper en zout.

5. Neem het vlees uit de pan. Houd warm onder aluminiumfolie. Voeg de rode port toe en laat circa 3 minuten inkoken op middelhoog vuur. Verwijder het laurierblaadje. Voeg 25 gram boter toe en pureer de saus met een staafmixer. Serveer de hutspot met klapstuk en jus.

Serveertip
Drink de overgebleven rode wijn uit de fles bij de hutspot met klapstuk.

Dit recept komt uit het boek Nederland Kookboek.
De lekkerste lokale producten en gerechten door Laura de Grave. 
Uitgeverij Brandt, €30,-
Fotografie: Hans de Kort 

Geef je waardering

21
Leidse hutspot met klapstuk
Leidse hutspot met klapstuk van slagerij van der Zon