Macaroni koken doe je zo

Macaroni koken is een dingetje. Ben jij ook zo iemand die áltijd teveel macaroni in de pan doet? (Voor de zekerheid.) Of toch wéér te weinig water? Lees even mee: zo gaat macaroni koken nooit meer mis!
Macaroni is met stip één van de favoriete gerechten in de Nederlandse huiskamers. Want zeg zelf: gaat er een maandje voorbij zonder macaroni met bolognesesaus, een romige mac & cheese of een easy-does-it macaronischotel uit de oven?
Precies. Maar hoe makkelijk de pasta ook is en hoe goed 'ie ook in de smaak valt bij alle tafelgasten, er is één belangrijke vraag:
Hoe kook je macaroni?
Het principe lijkt simpel. Je koopt een pak macaroni en volgt de gebruiksaanwijzing op het pak. Toch zijn er drie veelvoorkomende problemen:
- Teveel macaroni. Als je denkt dat je genoeg macaroni in de pan hebt zitten, doe je er tóch nog een beetje bij. Voor de zekerheid. Want het lijkt zo weinig. En ie-de-re keer weer heb je achteraf teveel macaroni. Zonde.
- Te weinig water. De macaroni wordt groter dan je dacht; er zit weer te weinig water in de pan. Zie daar: één grote klont macaroni.
- Te lang gekookt. Let je even niet op en - poef! - macaroni te gaar.
Troost: je bent niet de enige. Het overkomt iedereen. Maar wat is dan de oplossing? Komt 'ie:
- Weeg de macaroni: reken ongeveer 75-100 gram macaroni per volwassen persoon.
- Ruim water. Ga voor serieus ruim water: reken ongeveer 1 liter water per 100 gram macaroni aan. Het devies: beter teveel dan te weinig!
- Voeg flink zout toe als het water kookt*. Het water waar je pasta in kookt mag naar zeezout smaken; ga dus voor een flinke eetlepel (op 400 gram macaroni). Zonder zout smaakt gekookte pasta flauw en zelfs wat zoetig.
24Kitchen's Rudolph: 'Wat je ook doet: voeg géén olie toe aan het water. Dat blijft alleen maar bovenop het water zitten en heeft geen effect.' - Voeg de macaroni toe aan het gezouten, kokende water, roer de pasta met een houten lepel door en breng opnieuw aan de kook.
- Zet een wekker. In principe moet macaroni 7 à 8 minuten op laag vuur koken als je 'em al dente wilt serveren (tenzij de verpakking anders vermeldt). Zet een kookwekker op de juiste tijd en proef na 7 minuten.
Nog niet goed? Proef na een een halve tot een hele minuut weer (vergeet niet de wekker te zetten!) en herhaal dit tot de macaroni de voor jou juiste bite heeft.
Let op: kook de macaroni niet te lang, dan wordt het macaroni-moes. Te kort gekookte macaroni is te hard. Ook niet lekker. - Giet na het koken de pasta af, doe de saus er direct doorheen (of wat olie) om plakken te voorkomen en serveer direct.
Tip: omdat je de macaroni het liefste warm wilt serveren, is het handig saus & pasta tegelijkertijd klaar te hebben.
* Voeg het zout pas toe als het water kookt: doe je dat eerder, dan duurt het langer voor het water het kookpunt bereikt. Kies gewoon keukenzout zonder jodium (jodium laat een ijzerachtige smaak achter), grof zeezout of ander mooi zout is voor het kookwater niet nodig.
Zin in macaroni?
Probeer vooral eens één van deze onweerstaanbare recepten:
1. Mac & cheese met krab
De welbekende mac & cheese maar dan met krab! Deze toevoeging brengt het gerecht naar een ander niveau.

2. Macaronischotel met prei, jonge kaas en bloemkool
De macaronischotel is een gerecht dat je echt eens moet proberen. De bloemkool en prei gaan heel goed samen met de jonge kaas.

3. Macaroni met romige bieslook-groentesaus
Macaroni met een heerlijke romige groentesaus. Het klinkt niet alleen fantastisch maar dat is het ook echt. Om het nog mooier te maken, het gerecht is supermakkelijk te bereiden!

4. Macaroni met groentesaus
Ook deze macaroni met een groentesaus is superlekker en ook voor kinderen. Het gerecht is supersnel klaar en lekker voor iedereen aan tafel.

5. Mac and cheese met broccoli en bloemkool
Wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Je kunt van alles toevoegen om je mac & cheese spannender te maken. Door bloemkool en broccoli aan het gerecht toe te voegen maak je het net gezonder en smaakvoller.

Meer inspiratie
- 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
- Etentje op de planning? 6x recept-tips
- 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
- Hoe open je een oester?
- Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
- Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
- Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
- Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
- Miljuschka's culinaire hotspots
- Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
- Deze snacks passen perfect bij kombucha
- Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
- Omelet maken: zo doe je dat
- Tip! 4x originele multicooker-recepten
- Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
- 4x comfort food uit de multicooker
- Hoe bak je een zalm?
- 7x de allerlekkerste comfortfood-recepten
- 6 x lekker feestelijke gerechten voor het kerstdiner
- 10x overheerlijke recepten voor een feestelijk kerstontbijt