Macaroni is met stip één van de favoriete gerechten in de Nederlandse huiskamers. Want zeg zelf: gaat er een maandje voorbij zonder macaroni met bolognesesaus, een romige mac & cheese of een easy-does-it macaronischotel uit de oven

Precies. Maar hoe makkelijk de pasta ook is en hoe goed 'ie ook in de smaak valt bij alle tafelgasten, er is één belangrijke vraag:

Hoe kook je macaroni?

Het principe lijkt simpel. Je koopt een pak macaroni en volgt de gebruiksaanwijzing op het pak. Toch zijn er drie veelvoorkomende problemen:

 1. Teveel macaroni. Als je denkt dat je genoeg macaroni in de pan hebt zitten, doe je er tóch nog een beetje bij. Voor de zekerheid. Want het lijkt zo weinig. En ie-de-re keer weer heb je achteraf teveel macaroni. Zonde.
 2. Te weinig water. De macaroni wordt groter dan je dacht; er zit weer te weinig water in de pan. Zie daar: één grote klont macaroni.
 3. Te lang gekookt. Let je even niet op en - poef! - macaroni te gaar.

Troost: je bent niet de enige. Het overkomt iedereen. Maar wat is dan de oplossing? Komt 'ie:

 • Weeg de macaroni: reken ongeveer 75-100 gram macaroni per volwassen persoon.
 • Ruim water. Ga voor serieus ruim water: reken ongeveer 1 liter water per 100 gram macaroni aan. Het devies: beter teveel dan te weinig!
 • Voeg flink zout toe als het water kookt*. Het water waar je pasta in kookt mag naar zeezout smaken; ga dus voor een flinke eetlepel (op 400 gram macaroni). Zonder zout smaakt gekookte pasta flauw en zelfs wat zoetig. 
  24Kitchen's Rudolph: 'Wat je ook doet: voeg géén olie toe aan het water. Dat blijft alleen maar bovenop het water zitten en heeft geen effect.'
 • Voeg de macaroni toe aan het gezouten, kokende water, roer de pasta met een houten lepel door en breng opnieuw aan de kook.
 • Zet een wekker. In principe moet macaroni 7 à 8 minuten op laag vuur koken als je 'em al dente wilt serveren (tenzij de verpakking anders vermeldt). Zet een kookwekker op de juiste tijd en proef na 7 minuten.
  Nog niet goed? Proef na een een halve tot een hele minuut weer (vergeet niet de wekker te zetten!) en herhaal dit tot de macaroni de voor jou juiste bite heeft.
  Let op: kook de macaroni niet te lang, dan wordt het macaroni-moes. Te kort gekookte macaroni is te hard. Ook niet lekker. 
 • Giet na het koken de pasta af, doe de saus er direct doorheen (of wat olie) om plakken te voorkomen en serveer direct.

Tip: omdat je de macaroni het liefste warm wilt serveren, is het handig saus & pasta tegelijkertijd klaar te hebben. 

* Voeg het zout pas toe als het water kookt: doe je dat eerder, dan duurt het langer voor het water het kookpunt bereikt. Kies gewoon keukenzout zonder jodium (jodium laat een ijzerachtige smaak achter), grof zeezout of ander mooi zout is voor het kookwater niet nodig.

Zin in macaroni?

Probeer vooral eens één van deze onweerstaanbare recepten:

> Mac & cheese met krab (ultiem comfort food)
> Macaronischotel met prei, jonge kaas en bloemkool
> Kindermacaroni
> Jamie Olivers mac 'n cheese met groente
> Mac & cheese met broccoli

macaroni met bolognesesaus