Het lijkt een Italiaans gerecht maar een macaronischotel is eigenlijk net zo Nederlands als boerenkoolstamppot. Probeer het eens met prei en bloemkool. 

Ingredienten

4
Personen

  • 400 g macaroni
  • 1/2 bloemkool
  • 1 prei
  • 3 el ongezouten roomboter
  • 2 el bloem
  • 300 ml melk
  • 300 g geraspte jonge kaas
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 4 el paneermeel
  • zout en peper

Extra nodig

  • ovenschaal
  • stoommand
  • koekenpan
  • grote pan

Bereidingswijze

Totale tijd: 25 minuten

Kook de macaroni in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Stoom in een stoommandje in 4 minuten beetgaar of kook de roosjes in 2 minuten beetgaar. Snijd de prei in fijne ringen. Doe 1 el boter in een koekenpan en stoof hierin de prei met een snuf zout totdat het zacht is. Verplaats dit naar een kommetje en zet opzij.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Als de prei uit de pan is, voeg je 2 el boter toe. Laat smelten en doe de bloem erbij. Laat al roerend op laag vuur 2 minuten garen. Giet er 100 ml melk bij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Voeg nu de rest van de melk toe en roer tot een gladde saus. Voeg 150 g kaas en een snuf nootmuskaat toe en roer tot de kaas is gesmolten.

Meng de saus samen met de prei en bloemkool door de macaroni en schep in een ovenschaal. Bestrooi met paneermeel en de rest van de geraspte kaas en bak 10 minuten in de oven tot de kaas een goudbruine korst vormt.

Serveertip: geef er een groene salade bij

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

170
Macaronischotel met prei, jonge kaas en bloemkool
Macaronischotel met prei, jonge kaas en bloemkool