Een babka is een zoet brood dat oorspronkelijk uit Oost-Europa komt. Deze versie heeft de smaak van carrot cake.

Rudolph van Veen
Rudolphs Bakery

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar  Rudolph's Bakery.

Ingredienten

1
Porties

Worteldeeg

  • 120 g wortel
  • 80 ml volle melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 mespunt kurkuma
  • 1 ei
  • 25 g zachte roomboter
  • 25 g ahornsiroop
  • 1/2 tl zout
  • 120 g bloem
  • 150 g volkorenmeel

Chocolade-kaneelvulling

  • 280 g pure chocolade (80% cacao)
  • 40 g kokosbloesemsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 60 g ijskoude roomboter

Streusel

  • 50 g volkorenmeel
  • 50 g kokosbloesemsuiker
  • 50 g koude roomboter
  • 1 mespunt zout
  • 1 ei, geklutst om het deeg mee te bestrijken

Extra nodig

  • foodprocessor
  • cakeblik

Bereidingswijze

Totale tijd: 25 uur

Bereiding dag 1:

Worteldeeg:

Stap 1:
Kook de wortels gaar, pureer en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 
Stap 2:
Maak het deeg. Verwarm de melk tot maximaal 35°C en giet het in een grote kom. Strooi de gedroogde gist over de melk en laat het 5 minuten staan zodat de gist kan oplossen.

Stap 3:
Roer met een spatel de wortelpuree, kurkuma, ei, boter, ahornsiroop en zout door de melk. Roer hier vervolgens het volkorenmeel doorheen totdat het deeg te vast wordt om te roeren.


Stap 4:
Bestrooi het aanrecht met meel en kneed het deeg dan met de hand totdat het deeg elastisch is en niet meer te plakkerig is. Gebruik indien nodig nog wat extra meel. Probeer tijdens het kneden vooral je handen droog te houden en wrijf ze tussendoor regelmatig schoon met meel. (kneden kan eventueel ook in een keukenmixer met een deeghaak.)

Stap 5:
Leg het deeg vervolgens in een kom bestrooid met meel. Dek het af met plasticfolie en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een niet te koude plek. Het deeg zal ongeveer verdubbelen in volume.

Chocolade-kaneelvulling

Stap 1:
Hak de chocolade grof. Maal eerst de chocolade met suiker, kaneel en zout fijn in een foodprocessor. Voeg daarna de koude boter toe en laat net zo lang draaien totdat het mengsel kruimelig wordt. Bewaar de vulling op kamertemperatuur.

Streusel

Stap 1:
Maal eerst het volkoren meel met suiker en zout in de foodprocessor en voeg daarna de boter toe. Draai totdat je kruimels hebt en bewaar deze in de koelkast.

Babka

Stap 1:
Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 35 x 50 cm en verdeel de chocolade-kaneelvulling zo gelijkmatig mogelijk over het deeg. Rol het deeg nu op tot een soort worst en rol deze nog iets langer uit. Vouw de worst dubbel en geef het op 3 keer een draai zodat er een soort spiraal ontstaat.

Stap 2:
Leg het spiraalvormige deeg nu voorzichtig in een ingevet cakeblik met bakpapier. Dek de cakevorm losjes af met plasticfolie en laat de babka 1 nacht in de koelkast rijzen.

Bereiding dag 2:

Stap 1:
Verwarm je oven voor op 180°C boven en onderwarmte.

Stap 2;
Haal de cakevorm uit de koelkast en haal het plasticfolie eraf. Laat het deeg 30 minuten op temperatuur komen waardoor het nog iets verder kan rijzen.

Stap 3:
Bestrijk het deeg voorzichtig met ei en bestrooi royaal met het streusel.

Stap 4:
Zet de vorm middenin de oven en bak de babka in 60 minuten gaar. Laat het brood na het bakken eerst nog 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je het uit de vorm haalt. Snijd pas aan als de babka volledig is afgekoeld.

Tip van Rudolph:
De babka is het allerlekkerst als je het dezelfde dag opeet of als je het vantevoren kort verwarmd.

Geef je waardering

73
babka
babka