Het deeg voor deze typisch Tilburgse specialiteit is het lekkerst als het een aantal maanden goed op smaak heeft kunnen komen. Kun je net als wij niet wachten? Met dit recept van bakker Robert bak je ze altíjd lekker!

Rudolph van Veen

Ingredienten

2
Porties

Speculaaskruiden

  • 35 g kaneelpoeder
  • 9 g kruidnagels
  • 2 g piment
  • 1 g nootmuskaat
  • 2 g korianderzaad
  • 2 g gemberpoeder
  • 2 g anijszaad

Nieuwjaarskoeken

  • 440 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 440 g honing
  • 270 g rietsuiker
  • 1 el zonnebloemolie

Glazuur

  • 1 eiwit
  • 8 el poedersuiker

Extra nodig

  • koffiemolen
  • mixer
  • bakpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 24 uur en 30 minuten

Speculaaskruiden
Meng alle ingrediënten tot poeder in een koffiemolen.

Nieuwjaarskoeken

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Meng de bloem met het bakpoeder en de speculaaskruiden. Breng de honing aan de kook. Meng met een mixer het bloemmengsel, suiker, zonnebloemolie en de honing met elkaar in circa 5 minuten tot een egaal beslag. Laat dit beslag zo lang mogelijk rusten, minimaal 24 uur tot maximaal 3 maanden.

Stap 2:
Verdeel het beslag in twee ovalen over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de Nieuwjaarskoeken in de oven in circa 30 minuten gaar. Laat daarna volledig afkoelen.

Glazuur
Roer het eiwit met de poedersuiker tot een spuitbaar glazuur. Schep het glazuur in een cornetje. Spuit met het glazuur jouw Nieuwjaarswens op de koek.

Tip van bakker Robert van Nunen:
Als je geen rauw eiwit wil gebruiken voor je glazuur gebruik dan water. Met eiwit wordt het glazuur wel sneller hard en krijgt het een mooiere kleur.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

Geef je waardering

21
Nieuwjaarskoek
Nieuwjaarskoek (verticaal)